Свет

Ухапсили научника из Бразила, сумњају да је руски шпијун

Упркос бразилском држављанству научника, Норвежани су убеђени да је ухапшени човек Рус и да је претња по њихову националну безбедност
Ухапсили научника из Бразила, сумњају да је руски шпијунwww.globallookpress.com

Норвешка нацонална телевизија "НРК" обелоданила је своја сазнања да је полиција ове земље у понедељак у арктичком граду Тромсе ухапсила човека којег сумњиче да је руски шпијун.

"Ухапшени је радио као научник на Универзитету у граду Тромсе и представљао се као бразилски држављанин, али полиција верује да је заправо Рус", известио је "НРК", позивајући се на извор из полиције.

Заменица шефа норвешке безбедносне службе Хедвиг Мо потврдила је ово и оценила да је ухапшени претња по њихове националне интересе.

"Ухапшени представља претњу фундаменталним националним интересима и требало би да буде протеран из Норвешке", рекла Хедвиг Мо.

Норвешка, која је чланица НАТО-а, а граничи се са Русијом на Арктику, подигла је безбедност на виши ниво од почетка специјалне војне операције у Украјини.

"Норвешка служба верује да је мушкарац који је био у Норвешкој од 2021. године,покушао да се трајно задржи у земљи под лажним идентитетом, док је радио за руске обавештајне службе", пренео је је "НРК" саопштење норвешке полиције.

image
VV inauguration
banner