Свет

Американци признали: Убијени "терориста" у Сирији заправо узгајивач коза и отац десеторо деце

У нападу дроном 3. маја елиминисан је "један од вођа Ал Каиде", за кога рођаци и комшије, али и амерички стручњаци за тероризам, тврде да није имао никакве везе са џихадистима
Американци признали: Убијени "терориста" у Сирији заправо узгајивач коза и отац десеторо децеwww.globallookpress.com © Handout

Амерички војни званичници повукли су своје раније тврдње да је у удару дроном у Сирији убијен "утицајни вођа Ал Каиде", након што су чланови његове породице изјавили да он није имао никакве везе са терористима, већ да је био отац десеторо деце који се бавио узгојем коза када га је убила америчка ракета.

Педесетшестогодишњи Лофти Хасан Мисто, кога су чланови његове породице идентификовали као жртву удара америчке ракете "хелфајер", је некадашњи зидар који је живео у градићу Куркања, у северозападној Сирији.

Њега су рођаци описали као "финог и вредног човека" који је "цео живот провео у сиромаштву", преноси "Вашингтон пост".

Операцију је надзирала америчка Централна команда, која је неколико сати након удара дроном тврдила да је у њему елиминисан "утицајни вођа Ал Каиде", не наводећи његово име ни доказе за те тврдње.

У Пентагону више нису сигурни у своје првобитне тврдње, рекла су два неименована америчка званичника за "Вашингтон пост".

"Нисмо више сигурни да смо убили једног од вођа Ал Каиде", рекао је један од њих. Други је дао нешто другачију изјаву, тврдећи да "иако не верују да су елиминисали своју примарну мету, и даље верују да је особа била повезана са Ал Каидом".

Пентагон је одбио да јавно објави ко је био мета напада дроном, како је дошло до грешке, да ли је неки терориста успео да побегне и зашто неки у тој институцији и даље тврде да је Мисто био повезан са Ал Каидом када његова породица то снажно негира.

Портпарол Централне команде Мајкл Лохорн рекао је да су званичници "свесни навода да је страдао један цивил", као и да настављају да испитују ситуацију.

"Централна команда озбиљно схвата такве оптужбе и спроводи истрагу како би утврдила да ли су наше акције довеле до ненамерне штете за цивиле", рекао је он.

Четири стручњака за тероризам које је контактирао "Вашингтон пост" анализирали су дискусију џихадиста на интернету непосредно након напада дроном, и ни један од њих није пронашао било какве индикације да је Мисто био повезан са Ал Каидом или било којом другом терористичком организацијом.

Они су рекли и да би било врло чудно да за Ал Каиду, - а поготово за њеног високо позиционираног члана - да се налази у том делу Сирије, где су присутни чланови других, ривалских терористичких група.

Удар дроном десио се недалеко од Мистове куће и фарме пилића. Један званичник Пентагона рекао је за "Пост" да се та локација налази близу "локација од интереса" Ал Каиде, што локално становништво пориче. 

Када су лидери Ал Каиде убијени, њихови симпатизери то обично објављују на друштвеним мрежама и хвале њихово "мучеништво", рекао је стручњак за џихадизам у Међународној кризној групи Џером Древон за "Пост".

Уколико је убијени ниже рангирани члан те организације, то ће учинити макар њему блиски људи, обично објашњавајући како је он био повезан са групом. У овом случају "није се десило ништа од тога", рекао је Древон.

Директорка обавештајне групе СИТЕ Рита Кац, која прати активност џихадиста на интернету, није пронашла никакве доказе да је Мисто био повезан са Ал Каидом или било којом другом организацијом.

"Бела кућа је непосредно након удара дроном идентификовала појединца именом и презименом. Његове комшије су ускоро потврдиле да је он био фармер. Никада није био политички активан, нити је имао било какве везе са било којом политичком организацијом", рекао је директор за Сирију и борбу против тероризма и екстремизма у Блискоисточном институту Чарлс Листер. 

Чак је и милитантна група Хајат Тахрир ал-Шам, која контролише тај део сиријске провинције Идлиб, за "Вашингтон пост" потврдила да је реч о цивилу.

Та група, коју САД сматрају за терористичку, била је повезана са Ал Каидом до 2016. године, када су раскинули односе и уклонили све своје неистомишљенике у том делу Сирије.

image