Свет

Oпасни "рели" у Ватикану

Возач аутомобила је колима пробио једну од главних капија државе смештене у срцу Рима, и пројурио крај гардиста; Зауставила га је пуцњава жандара
Oпасни "рели" у Ватикану© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Мушкарац са, како пише Асошиејтед прес, "очигледним психијатријским проблемима", пробио је синоћ капију Ватикана, пројурио покрај швајцарских гардиста и започео рели улицама најмање државе на свету.

Његову опасну трку успели су да спрече ватикански жандари, тако што су пуцали у предње гуме аута који се кретао попут самог метка.

Када је стигао до дворишта Сан Дамасо, односно до Апостолске палате, возач је изашао из кола и одмах је ухапшен.

Ватикан је саопштио да је шофер имао око 40 година и да је био у "нестабилном психофизичком стању". 

Асошиејтед пресу није било јасно да ли се папа Франциско налазио у близини места на коме се догодио инцидент, односно на капији Санта Ана која је једнан од главних улаза у државу Ватикан у срцу Рима.

Поглавар Римокатоличке цркве живи на другом крају "града" државе, у хотелу Санта Марта, и после 20 часова (када је рели почео) обично се повлачи у своју собу.

Необична аутомобилска трка  један је од ретких упада у Ватикан где је, иначе, приступ забрањен након радног времена.

Апостолску палату, у којој су смештени папски станови, кључне пријемне собе, ватикански архив и канцеларије, даноноћно чувају швајцарски гардисти и жандари који се налазе на разним контролним пунктовима.

Није први пут да неко са очигледним психијатријским проблемима изазива нереде у Ватикану. Током мисе на Бадње вече 2009. године, једна жена је прескочила барикаду базилике Светог Петра и покушала да нападне папу Бенедикта.  Он није био повређен, али је кардинал који је ходао у поворци у гужви сломио кук.

image