Свет

Бајден објављује нови пакет војне помоћи Украјини од 375 милиона долара

Пакет војне помоћи ће укључивати више артиљеријских граната, оклопних возила и противтенковског оружја, чиме је Запад већ снабдевао Украјину
Бајден објављује нови пакет војне помоћи Украјини од 375 милиона долара© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Председник САД Џозеф Бајден спрема се да објави нови пакет војне помоћи Украјини вредан 375 милиона долара, након очекиваног састанка са украјинским лидером Владимиром Зеленским у Јапану, изјавила су тројица неименованих америчких и украјинских извора упозната с разговорима.

Како наводи "Политико", пакет војне помоћи ће укључивати више артиљеријских граната, оклопних возила и противтенковског оружја, чиме је Запад већ снабдевао Украјину.

Коментаришући ове наводе, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је, на самиту Г7 у Хирошими, да САД слањем војне помоћи Украјини покушавају да избегну избијање трећег светског рата.

Иначе, вест о новом пакету војне помоћи долази након што је амерички председник рекао да ће дозволити испоруку америчког авиона Ф-16 Украјини из других земаља, поручивши колегама из Г7 да ће подржати заједнички међународни напор да се тренирају украјински пилоти на авионима.

Земље које су користиле деценијама Ф-16, попут Белгије, Данске и Холандије, наговестиле су да би могле да учествују у програму обуке украјинских пилота, док Норвешка размишља о помоћи тог типа.

Све НАТО земље су у процесу преласка на Ф-35 и већ неко време продају старије Ф-16 земљама као што је Румунија, а које желе да осавремене ваздушну флоту створену од летелица из времена Совјетског Савеза.

За сада ниједна земља, укључујући САД, није званично рекла да ће послати авионе Ф-16 Украјини.

САД слањем војне помоћи Украјини покушавају да избегну избијање трећег светског рата, рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан током брифинга за новинаре у Хирошими, где се одржава самит Г7.

image
VV inauguration
banner