Свет

Бела кућа неће блокирати извоз Ф-16; Бајден: Учествоваћемо у обуци Украјинаца за управљање ловцима

Бела кућа је, према писању Си-Ен-Ена, већ наговестила својим савезницима да ће им дати дозволу за реекспорт тих авиона
Бела кућа неће блокирати извоз Ф-16; Бајден: Учествоваћемо у обуци Украјинаца за управљање ловцима© Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је лидерима Г7 на самиту у Јапану да ће Вашингтон подржати заједнички напор савезника и помоћи обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16, пренео је Ројтерс извештаје АП-а и Си-Ен-Ена.

Бајден је рекао да ће одлука о томе када, колико и ко ће обезбедити авионе произвођача "Локхед Мартин" бити донета наредних месеци док траје обука, наводи се у извештају који се позива на два извора упућена у разговоре.

Обука ће бити организована у Европи, наводи АП.

Украјина је затражила америчке авионе док се спрема за дуго најављивању офанзиву, наводећи да је Ф-16 много ефикаснији од борбених авиона из совјетске ере којима тренутно располажу.

Украјински захтеви да добију борбене авионе Ф-16 су све гласнији и агресивнији, а након што су неке европске државе сигнализирале да су спремне да пошаљу ловце из својих арсенала, расте притисак и на Бајденову администрацију да се и сама "отвори".

Бела кућа је, према писању Си-Ен-Ена, већ наговестила својим савезницима да ће им дати дозволу за реекспорт тих авиона, будући да је, осим Европе, притискају и чланови Конгреса који би да се Кијеву што више помогне.

"Као двостраначка група законодаваца, сматрамо да је трансфер борбених авиона Ф-16 у Украјину од суштинског значаја за пружање способности Кијеву за ваздушну подршку потребну да у потпуности одбрани своју нацију од ничим изазване, илегалне и бруталне инвазије Русије и да територијалне добити неопходне да поврате своју земљу", написала је властима група републиканских и демократских посланика Бајдену.

Софистицирани ловци би, како тврде неки запослени у Конгресу, олакшали Украјини да гађа руске авионе, а да не морају да троше скупу муницију "патриот" направљену за пресретање балистичких пројектила.

Други амерички званичници су, међутим, скептични према том аргументу и напомињу да Русија има моћне противваздушне системе који би лако могли да оборе Ф-16. 

"У Кијеву постоји уверење да уз довољан притисак јавности, Украјинци могу да обезбеде системе наоружања које је Запад некада сматрао црвеном линијом. ХИМАРС, борбени тенкови и 'патриот' батерија су се некада сматрали забрањеним, а сви су сада или у земљи или ће ускоро тамо", констатује Си-Ен-Ен.

Заиста, од почетка рата, под паролом "само још ово" Кијев је успевао да измоли метак по метак и тенк по тенк.

САД које се боје директног конфликта са Русијом и због тога увек прво одбијају да шаљу наоружање, увек на крају попусте.

Како и не би, када Зеленски, по добро опробаном рецепту, непрестано обија прагове савезника и инсистира да је то борба и "за нашу и за вашу слободу".

Сетимо се само лобирања Кијева да му се испоруче немачки "леопарди".

"Чак и да Немачка има одређене рационалне аргументе да то не учини, они ће тенкове ипак касније послати. То смо већ видели са самоходним хаубицама, са системом противваздушне одбране ИРИС-Т, а недавно са системима 'мардерс' и 'патриот'. Увек је сличан образац: прво кажу 'не', онда жестоко бране своју одлуку, да би на крају рекли 'да'", бесрамно је ликовао украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Овакав његов опис немоћи савезника да се одупру Кијеву, истинит је и у случају Америке.

Бајден је исто тако затезао да пошаље "абрамсе", на крају их је обећао.

Захтев за Ф-16 стигао је само неколико дана касније, а у то време Британија је била једна од земаља које су највише оклевале у прихватању аргумента да су такви авиони Кијеву заиста и потребни.

Али, и њих је Кијев врбовао, јер портпарол британског премијера Ришија Сунака открио је, пре неколико дана, да Велика Британија уз Холандију желе да формира "међународну коалицију", која ће служити не само за набавку тих авиона за Украјину, већ и за обуку.

Али, за такав трансфер, због осетљиве технологије авиона, потребно им је одобрење САД.

Што можда и није тешко добити јер су САД ипак склоније да такву дозволу издају савезницима, него да Кијеву шаљу сопствене ловце.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби одбио је да конкретно коментарише могућност да САД пошаљу Ф-16 у Украјину, али је навео да та држава гледа унапред на "будуће способности и потребе".

Слање Ф-16 "није на дневном реду" Г7, рекао је Кирби, иако би прича о авионима, како оцењује Си-Ен-Ен, сигурно могла да се појави на маргинама самита. Очекује се да ће ово питање бити предмет дебате на следећем самиту НАТО-а у Виљнусу, у Литванији, у јулу, рекли су званичници.

Ако савезници на крају и преломе и пошаљу те ловце Украјини, иако постоји оправдана бојазан да ће их они искористити за напад на територије Русије (већ су то радили дроновима), остаје да се види шта ће бити следеће.

Вероватно ће, након авиона, Украјини фалити "само још" подморнице.

image