Свет

Пентагон тврди једно, а Кијев друго: Расте притисак на Бајдена да пошаље авионе Ф-16 Украјини

Верује се да се ради о припреми терена да Вашингтон дозволи земљама које поседују Ф-16 да исте пошаљу у Украјину
Пентагон тврди једно, а Кијев друго: Расте притисак на Бајдена да пошаље авионе Ф-16 УкрајиниGetty © USAF / Handout

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена суочава се с новим и појачаним притиском да одобри трансфер авиона Ф-16 у Украјину, пошто је Велика Британија објавила да ће обучавати украјинске војне пилоте, а чему ће се највероватнији придружити и Белгија.

Иако је до сад више пута попустила у вези са украјинским захтевима за војном помоћи – одобрила је навођене ракете, дронове, тенкове "абрамс", сада делује да су чврсти у ставу да Кијеву неће уступити летелице произвођача "Локид Мартин", пише "Политико".

Међутим, по писању америчког портала, можда се ради о припреми терена да Вашингтон дозволи земљама које поседују Ф-16 да исте пошаљу у Украјину.

Наиме, државе које су купиле Ф-16 или било који други систем наоружања од САД морају да добију одобрење Вашингтона пре него што га пребаце у трећу земљу. Америка је у прошлости одбацивала такву могућност уколико је постајала бојазан да се другима уступе специфичне осетљиве технологије.

Иза појачаног притиска за слање ових борбених авиона стоје савезничке европске владе, бројни амерички посланици из редова и демократа и републиканаца, као и украјинско руководство, с председником Владимиром Зеленским на челу, који је управо завршио европску турнеју мољења нове помоћи, а пре свега авиона.

Очекује се да ће питање слања Ф-16 бити и на дневном реду предстојећег састанка Г7 у Хирошими, као и НАТО самита у Литванији у јулу.

Тренутни притисак који се врши на САД не разликује се од раније дебате о слању немачких тенкова "леопард", за које је такође земља произвођач морала да да одобрење.

Пентагон једно, а Украјинци друго

Како се чини да кампања Ф-16 добија на замаху, значајно је поменути још један аспект – чланица НАТО-а Холандија прелази са Ф-16 на Ф-35, што ће ослободити десетине борбених авиона у наредним годинама. Холандија их има 48, док ће Белгија, Пољска и Данска такође ускоро извршити замену ових летелица.

Упркос тврдњама из Пентагона да авиони Ф-16 нису потребни Украјини за ову фазу сукоба, односно да су приоритети противваздушна одбрана, артиљерија и механизована и оклопна возила, Украјинци врше велики притисак у Вашингтону за Ф-16.

"За Украјинце је то један од главних приоритета. Свака особа која дође да нас из Украјине помиње Ф-16 – сваки званичник, сваки лидер неке интересне групе. То им је веома важно", изјавила је копредседавајућа украјинском посланичком клубу у Конгресу Марси Каптур (Охајо).

Њеном апелу за слање борбених авиона придружило се 12 посланика – и републиканаца и демократа – како би што снажније утицали на председника да промени свој досадашњи став.

Насупрот овим гласовима треба поменути и забринутост сенатора Марка Келија из Аризоне, који је констатовао да руски системи противваздушне одбране "тренутно представљају прилично значајну претњу за њихове 'мигове 29'", те упитао да ли би требало да се Ф-16 нађе у истом претећем окружењу.

"Политико" преноси и да у овом тренутку нема података да је било која европска влада упутила званичан захтев САД да пошаљу своје борбене авионе у Украјину, што се може променити на предстојећем самиту у Вилњусу.

image