Свет

Лидери Г7: Кина да утиче на Русију

Другог дана самита поручено да ће подржавати Кијев "онолико колико то буде било потребно како би дошло до праведног, свеобухватног и дугорочног мира", као и да осуђују Русију за "манипулацију информацијама"
Лидери Г7: Кина да утиче на Русијуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Лидери земаља Г7 противе се било каквим једностраним покушајима мењања статуса територија применом силе, без обзира на то где се та територија налази, наводи се у данашњем саопштењу организације.

"Бранићемо међународне принципе и опште вредности и одлучно ћемо се супротстављати било каквим једностраним покушајима мењања већ прихваћеног статуса територија применом силе или принудом. Потврђујемо да је преузимање територија насилним путем забрањено", наведено је у саопштењу.

Г7, како је наведено, још једном потврђује и своју непромењену подршку Украјини и подвлачи да ће се Кијев подржавати "онолико колико то буде било потребно како би дошло до праведног, свеобухватног и дугорочног мира", док у исто време осуђује Русију за манипулацију информацијама. Организација је "одлучна да појача дипломатску, финансијску, хуманитарну и војну подршку" Кијеву.

Група седам најбогатијих земаља света позвала је данас Кину да изврши притисак на свог стратешког партнера Русију да оконча рат против Украјине.

"Позивамо Кину да изврши притисак на Русију да заустави своју војну агресију и одмах, потпуно и безусловно повуче своје трупе из Украјине", наводи се у саопштењу.

Охрабрујемо Кину да подржи свеобухватан, праведан и трајни мир, заснован на територијалном интегритету и принципима и циљевима Повеље УН, укључујући директне разговоре са Украјином, навели су лидери Г7.

Односи са Кином означени су као веома битни, те лидери Г7 истичу да су спремни да са Кином "граде конструктивне и стабилне односе" и признају да је потребно водити отворен дијалог што би значило да са Пекингом треба директно говорити о ономе што изазива забринутост.

"Наша политика није усмерена на то да Кини нанесемо штету или да спречимо њен економски развој и прогрес", кажу лидери САД, Велике Британије, Канаде, Јапана, Француске, Немачке и Италије.

Г7 позива на мирно решење тајванског питања, потврђује да се став по том питању није променио, и противи се милитаризацији Кине у Јужном кинеском мору.

Ипак, они су изразили забринутости за људска права у Кини, укључујући Тибет, Хонгконг и крајњи западни регион Синђијанг, где је постојање принудног рада вишегодишње питање.

Организација је, како кажу, озбиљно забринута и због постојања економске принуде у свету, које има све више и која "подрива спољашњу и унутрашњу политику и ставове земаља чланица Г7, а такође њихових партнера по целом свету".

Г7 ће радити на томе да спречи да се економија користи као оружје, те ће у том циљу бити створена посебна платформа за координацију питања која се тичу економске принуде. Земље чланице ће тако убрзати размену информација, заједнички процењивати различите ситуације и доносити одговарајуће одлуке.

Организација обећава да ће се позабавити и прехрамбеном безбедношћу у свету, да ће издвојити барем 21 милијарду долара за решавање хуманитарних криза, као и да ће пажњу усмерити и на сајбер безбедност. Такође, како наводе, осуђују коришћење енергената као оружје и планирају да ојачају ланце снабдевања, посебно када је реч о важним производима, као што су то минерали, батерије и полупроводници.

Истакнуто је и да ће државе чланице убрзати процес успостављања потпуне независности од руских енергената.

Земље Г7 су одлучне да наставе да спроводе политику разоружавања како на свету не би било нуклеарног оружја и потврдиле су пређашњи став да Иран никада не би требало да поседује овакво оружје. Из Хирошиме су данас такође позвали Техеран да престане да подржава Москву и да заустави слање дронова Руској Федерацији

Државе Г7 су позвале и на нормализацију односа са Сиријом, за шта је неопходно политичко решење тамошњег сукоба, као и на несметан хуманитарни приступ свим Сиријцима којима је помоћ те врсте потребна.

Група 7 остаје посвећена трајном поразу терористичке Исламске државе, укључујући трајна решења за заточенике и расељена лица ИСИС-а која остају у североисточној Сирији, наводи се у саопштењу са самита у Хирошими.

Такође, лидери су позвали Северну Кореју да прихвати дијалог пре свега с Јапаном, Сједињеним Државама и Јужном Корејом, али и осудили многобројна незаконита лансирања балистичких пројектила у тој земљи.

У плану је и развој односа са афричким континентом.

Г7 не одустаје ни од тога да најкасније до 2050. године постигне нето нулту емисију гасова са ефектом стаклене баште услед великих климатских промена и загађења животне средине.