Свет

Председница Тајвана обећала мир и стабилност: Нећемо рат са Кином

Тајванско питање мора бити решено мирним путем, каже Цај Инг-вен
Председница Тајвана обећала мир и стабилност: Нећемо рат са Киномwww.globallookpress.com © Alejandro Balan

Председница Тајвана Цај Инг-вен данас је обећала да Тајван неће ући у отворен сукоб са Кином и да неће доћи до ескалације ситуације, већ да ће острво успети да задржи статус кво, пише "Блумберг".

Тајван неће провоцирати Пекинг, али неће ни подлећи његовим све већим притисцима, рекла је лидерка острва поводом седме годишњице од како је постала председница. 

"Рат није опција. Ниједна страна не може једнострано променити статус кво. Одржавање статуса кво, мира и стабилности је консензус како за свет тако и за Тајван", нагласила је она.

Тајванско питање мора бити решено мирним путем, подвукла је.

Овакав став Тајвана је, према њеним речима, непоколебљив.

У међувремену, Тајпеј припрема договор са САД о новој војној помоћи острву, Европска унија поручује да је Брисел спреман на све сценарије када је реч о тајванском питању, док поједини украјински званичници "прекоравају" Вашингтон за то што је, како се чини, више заинтересован за Тајван него Украјину.

НАТО, са друге стране, најављује отварање прве канцеларије у Азијско-пацифичком региону у Јапану, услед, како је то рекао генерални секретар организације, великих геополитичких промена насталих као последица конфликта у Украјини.

Према речима Јенса Столтенберга, Кина пажљиво посматра шта се дешава у Европи и какве све последице ови догађаји имају по руског лидера Владимира Путина, те извлачи закључке.

Ипак, Кина је одлучна да брани свој национални суверенитет и територијални интегритет и планира да уништи сваки покушај страног мешања, поновили су недавно из Пекинга.

image