Свет

Лиз Трас на Тајвану предложила: Потребно је да оснујемо "економски НАТО" против Кине

Организација би требало да одреди како би свет требало да послује са Пекингом, каже бивша британска премијерка
Лиз Трас на Тајвану предложила: Потребно је да оснујемо "економски НАТО" против Кинеwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Бивша британска премијерка и уједно премијер са најкраћим стажом на тој позицији у историји Велике Британије, Лиз Трас, предложила је стварање нове организације, такозваног "економског НАТО-а", чији би циљ било супротстављање Кини, јавља ТАСС.

"Оно што бих ја желела да видим у економском плану, то је развој економског НАТО-а. Координација између земаља које подржавају слободу и слободно предузетништво", рекла је Трас на догађају аналитичког центра "Проспект фаундејшн" у Тајвану, у који је допутовала у уторак. 

Трас, чија је смена са места премијера у многоме била изазвана лошом економском политиком, у Тајвану је истакла да је свету сада потребно да дође до стварања једног посебног економског комитета који би одређивао како би већи део света требало да послује са Пекингом, баш као што је то био случај пре са СССР-ом, када је "за време Хладног рата постојао Координациони комитет за свеобухватну контролу извоза и који је био усмерен на то како би слободан свет колективно требало да сарађује са СССР-ом".  

"Мислим да нам је потребно нешто налик томе", истакла је она. 

Организација би, како је даље наведено, требало да се састоји од министара земаља Г7 - САД, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Канаде и Јапана - затим, земаља Европске уније, али би у њој своје представнике могле имати и државе попут Јужне Кореје и Аустралије, као и друге заинтересоване земље. Њихов главни циљ би било креирање заједничке политике у односу на Пекинг, а сфере којима би се "економски НАТО" бавио биле би трговина, инвестиције и извоз технологија. 

Трас је допутовала на Тајван 16. маја као посланик британског парламента. То је први пут да је један бивши британски премијер посетио острво још од 1996. године, када је то исто учинила Маргарет Тачер. Тајвански медији пренели су да је циљ њене посете разговор са научним и бизнис круговима острва. Бивша премијерка требало би да на острву остане пет дана. Кинеска амбасада у Лондону навела је да је њена посета "политички шоу" и провокација која неће бити од користи Лондону. 

Да НАТО жели да прошири свој утицај на Азијско-пацифички регион више није тајна, јер је Алијанса саопштила о намери да у Јапану отвори своју прву канцеларију у том региону. Генерални секретар Јенс Столтенберг том приликом је објаснио да Пекинг пажљиво посматра шта се дешава у Украјини и Европи, те да на основу тога прави калкулације када је реч о Тајвану.

Москва је упозорила да би ширење утицаја Алијансе на овај регион значило и ширење "антируске и антикинеске политике".

image