Свет

Мелонијева позвала Афричку унију у Г20

Премијерка Италије се данас састала и са председником Украјине Владимиром Зеленским са којим је, како је објављено, разговарала о даљој подршци Кијеву
Мелонијева позвала Афричку унију у Г20© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, POOL

Премијерка Италије Ђорђа Мелони позвала је на укључивање Афричке уније у Г20 за време самита Групе 7 у Хирошими.

"Многи од нас су већ подржали захтев Афричке уније за придруживање Г20. Италија је за то. Мислим да би било добро да и на овом самиту изразимо подршку тој иницијативи", рекла је Мелонијева а пренео Аскањуз.

Италијанска политичарка је уједно критиковала Међународни монетарни фонд због оштрог става према Тунису.

"Тунис је у веома тешкој ситуацији и очигледно му прети финансијски крах. Преговори између ММФ-а и Туниса су блокирани. Постоји одређена ригидност ММФ-а. Верујем да приступ треба будите прагматичнији, јер у супротном ризикујемо да погоршамо већ лошу ситуацију", рекла је Мелонијева.

Тунис је главна полазна тачка за мигранте који у Италију стижу преко Средоземног мора. Према последњим подацима италијанског министарства унутрашњих послова, од 1. јануара у земљу је већ стигло 45.000 миграната, док их је у истом временском периоду прошле године било знатно мање – 17,1 хиљада.

Мелонијева се данас састала и са председником Украјине Владимиром Зеленским са којим је, како је то он написао на Телеграму, разговарала о даљој политичкој и одбрамбеној подршци Кијеву, а било је речи и о недавној посети украјинског лидера Италији. 

Премијерка Мелони је иначе напустила самит дан пре завршетка не би ли се што пре вратила у Италију чији су север захватиле драматичне поплаве, посебно у области Емилија-Ромања.

image