Свет

Још један план Фон дер Лајенове: Многе земље разочаране у Русију и Кину, брзо реаговати

Морамо реаговати брзо и конкретно и понудити узајамно корисна решења, поручила председница ЕК на самиту Г7
Још један план Фон дер Лајенове: Многе земље разочаране у Русију и Кину, брзо реаговатиwww.globallookpress.com © Pool /G7 Hiroshima

Велики број земаља Африке, Азије и Латинске Америке се разочарао у Русију и Кину, те државе Г7 треба да искористе брзо ову "празнину" и реагују "конкретно", изјавила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на самиту Г7 у Хирошими.

"Данашњи изазови снажно утичу на светску економију, али посебно на Глобални југ. Многа тржишта и земље у развоју траже одрживе могућности финансирања. Иницијатива 'Појас и пут' изгледала је као добро јефтино решење. Али многе земље Глобалног југа имале су негативна искуства са Кином. Узели су кинеске кредите и нашли се у дужничкој кризи. А све што Русија може да понуди овим земљама су оружје и плаћеници", рекла је она данас на седници посвећеној јачању сарадње са међународним партнерима.

Због тога, како је даље навела, Африка, Азија и Латинска Америка траже алтернативне изворе финансирања, што значи да се за "Г7 и партнере отварају нове прилике".

"Морамо понудити обострано корисна партнерства економијама у развоју које желе да раде са нама. Али морамо бити брзи и конкретни", истакла је фон дер Лајен.

Председница Европске комисије нагласила је да Европска унија у нови пакет мера против Руске Федерације укључила више од 90 компанија широм света које заобилазе санкције.

"Озбиљни смо у заустављању избегавања санкција. И зато у једанаестом пакету постоји више од 90 компанија широм света за које имамо јасне доказе да крше санкције, односно испоручују санкционисану робу директно у Русију из ЕУ, заобилазећи треће земље", рекла ја она.

image
VV inauguration
banner