Свет

Јапанац који је преживео напад у Хирошими: Зеленски није добродошао

Владимир Зеленски требало је да учествује на самиту Г7 путем видео линка, али је "изразио велику жељу" да дође у Јапан, па су планови промењени
Јапанац који је преживео напад у Хирошими: Зеленски није добродошао© Tanjug/Kyodo News via AP

Председник Украјине Владимир Зеленски допутовао је данас у Хирошиму, на самит лидера Г7, a његов долазак осудио је Кунихико Сакума, човек који је преживео атомски напад у овом граду.

Сакума, који је на челу удружења преживелих америчког бомбардовања, рекао је на конференцији за новинаре да не може да прихвати посету Зеленског у данашњој политичкој клими.

"У будућности би могао да дође, види град, научи нешто о бомбардовању. Али у садашњим политичким условима, мотив политичког ценкања је веома јак у доласку у Хирошиму, те не могу да подржим ову посету", навео је Сакума.

Министарство спољних послова Јапана раније је саопштило да је Зеленски првобитно требало да учествује на самиту путем видео линка, али је "изразио велику жељу" да дође у ову државу, па су планови промењени.

"Након што смо пажљиво размотрили дневни ред самита и распоред, одлучили смо да одржимо седницу о Украјини, у личном присуству председника Зеленског, последњег дана самита", наводи се у саопштењу.

Зеленски ће имати статус госта на седници о миру и стабилности са лидерима Г7, али и још неким лидерима земаља које нису чланице групе. Разговараће и са јапанским премијером Фумијом Кишидом, који председава самитом.

image