Свет

Г7 против Кине: САД и Европа уједињене у тешким порукама упућеним Пекингу

Приступ Европске уније према Кини је блажи ("уклањање ризика, а не раздвајање") будући да земље чланице страхују од потпуног прекида пословних веза с Пекингом
Г7 против Кине: САД и Европа уједињене у тешким порукама упућеним Пекингу© Tanjug/Japan Pool via AP

Лидери седам најбогатијих земаља света ујединили су се у Хирошими против Кине – пре свега због њених ставова о Русији, Тајвану, наводном економском монополу, и нагласили потребу да смање трговинску зависност од друге највеће економије на свету.

У заједничком саопштењу, које ће званично бити усвојено на крају самита, лидери Г7 су позвали Кину да заустави рат Русије против Украјине, али и нагласили да не желе да јој нанесу штету и да траже "конструктивне и стабилне односе" с Пекингом.

"Позивамо Кину да изврши притисак на Русију да заустави своју војну агресију и одмах, потпуно и безусловно повуче своје трупе из Украјине. Охрабрујемо Кину да подржи свеобухватан, праведан и трајни мир, заснован на територијалном интегритету и принципима и циљевима Повеље УН, укључујући директне разговоре са Украјином", наводи се у саопштењу.

Међутим, наводи се и да је сарадња с Кином неопходна с обзиром на њену улогу у међународној заједници и економску величину.

Оцењујући ове наводе, "Политико" истиче да је најважније што су Сједињене Државе и Европа – два кључна члана Г7 – нашле заједнички језик у вези с Кином, док Француска и Немачка имају блажи став који се огледа у делу изјаве где се истиче спремност за изградњу конструктивних и стабилних односе с Кином.

Приступ Европске уније према Кини се разликује ("уклањање ризика, а не раздвајање") будући да земље чланице страхују од потпуног прекида пословних веза с Пекингом.

Лидери Г7 су у саопштењу настојали и да се супротставе оптужбама да настоје да спрече успон Кине као глобалне силе.

"Наши политички приступи нису осмишљени да нашкоде Кини, нити настојимо да осујетимо економски напредак и развој Кине. Кина која је у успону а игра по међународним правилима значајна је за цео свет", пише у саопштењу.

Јединствен став лидера Г7 о Кини долази након што је француски председник Емануел Макрон прошлог месеца боравио у Пекингу, а што је изазвало гнев савезника широм света, посебно његова изјава да Европа не би требало да буде "ухваћена кризама које нису наше" у вези с кинеским активностима око Тајвана, пише "Вашингтон пост".

Да више нема пукотина међу савезницима на тему највеће азијске земље потврдио је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан, истакавши да саопштење о Кини није настало случајно већ је "последица интензивних консултација с нашим партнерима о НР Кини и о томе како приступамо том односу на ефикасан начин".

image