Свет

Шта је Столтенберг радио у Јадранском мору?

Демонстрација способности и посвећености САД Алијанси, каже генерални секретар НАТО-а
Шта је Столтенберг радио у Јадранском мору?© Tanjug / AP Photo/Olivier Matthys

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг посетио је носач авиона америчке морнарице "Џорџ Х. В. Буш", који се налази у Јадранском мору, саопштио је НАТО.

Носач авиона који тренутно предводи НАТО вежбу "Удар Нептуна 2022", по Столтенберговим речима, сваког дана "шаље снажну поруку савезничког одвраћања".

"Удар Нептуна 2022" подразумева распоређивање снага западне војне алијансе, чиме се тестира спремност за одвраћање и одбрану широм евроатлантског подручја.

У вежби учествује више од 80 авиона, 14 бродова и око 6.000 припадника из 24 државе НАТО савезника и партнера, укључујући Финску и Шведску.

Столтенберг је ово назвао савршеним примером трансатлантске везе – Европе и Северне Америке, које раде заједно у НАТО-у, и додао да војно распоређивање "демонстрира нашу способност да брзо ојачамо наше савезнике и пројектујемо моћ широм Алијансе". 

Столтенберг је додао да НАТО снаге "помажу да се спрече било какве погрешне процене слањем јасне поруке: НАТО ће штитити и бранити сваки педаљ савезничке територије".

Генерални секретар се осврнуо и на недавно упозорење Москве да Украјина припрема да употреби радиолошку "прљаву бомбу" на сопственој територији и поручио да НАТО савезници одбацују ту "очигледно лажну тврдњу".

"Русија не сме да користи лажне изговоре за даљу ескалацију ситуације", истакао је Столтенберг.

Такође, осудио је војну подршку Ирана Русији и поручио да "ниједна земља не би требало да помаже агресору у нелегалном рату". Истовремено је поздравио санкције савезника и ЕУ Техерану.

image