Свет

Руски бацач пламена опремљен за урбану борбу: Салва ракета за мање од 12 секунди (ФОТО)

Руска војска и даље активно користи системе Сонцепјок дуж целе линије фронта у Донбасу, као на пример у Бахмуту
Руски бацач пламена опремљен за урбану борбу: Салва ракета за мање од 12 секунди (ФОТО)www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Руска војска је добила преносни пешадијски бацач пламена под називом "Бородач", посебно дизајниран за градско ратовање, саопштио је Александар Кочкин, заменик генералног директора "Техмаш", дела државне корпорације "Ростех".

МРО-А, или "Бородач", је ручни пешадијски бацач пламена мале величине, аналог противтенковске гранате на ракетни погон, само што је његова бојева глава опремљена термобаричним саставом. У питању је бацач за једнократну употребу. Руска војска га је већ усвојила, преносе РИА новости.

Бацач "пламена" је створен за једнократну употребу. Сличан је једном од најпопуларнијих, развијеним 1980-те године, РПО-А Шмељ. Пешадијски бацач пламена на ракетни погон-А, је преносив бацач пламена за једнократну употребу који користи ракетну пропулзију.

Први пут су се 2014. појавили извештаји који сугеришу да су проруски украјински борци у региону Доњецка виђени како рукују ракетним бацачима МРО-А руске производње.

У то време, у неким медијским извештајима су се појавили наводи да је МРО био самосталан, једнократни ракетни бацач 72,5 мм за једнократну употребу сличан серији РПО 93 мм, али лакши од РПО.

Извештаји нису дали назив оружја у употреби још 2014. Међутим, наведено је да су серије РПО и МРО класификоване као "бацачи пламена" и зна се да имају запаљиве бојеве главе.

Такође је наведено да је МРО-А испаљивао термобаричне бојеве главе, пробијајући зграде и утврђења. Према непровереним извештајима, Украјина је такође заробила ове бацаче пламена.

Са своје стране, Кочкин је посебно појаснио медијима да је пешадијски бацач пламена "Бородач" развијен за градску борбу.

Штавише, прес-служба "Ростеха" је објаснила да је мали ракетни бацач пламена МРО-А дизајниран за уништавање трупа смештених у зградама, одбрамбеним структурама, аутомобилима и лако оклопним возилима.

МРО-А "Бородач" је први пут представљен на међународној изложби МИЛЕКС-2023 која је отворена 17. маја у Минску, Белорусији. Према извештајима, Москва излаже преко 150 војних производа на изложби оружја, укључујући и тешки термобарични вишецевни бацач ракета ТОС-1А, који се већ увелико доказао и задао је тешке ударце украјинским утврђењима.

ТОС-1А Сонцепјок прави хаос у Украјини

Русија је нашироко користила термобарично оружје у својим војним операцијама у Украјини.

Руски званичници се заклињу у борбену ефикасност овог система, тврдећи да Запад нема алтернативу овом руском систему наоружања.

Руски термобарични вишецевни бацачи ракета ТОС-1 (тяжёлая огнемётная система) Буратино и ТОС-1А Солнцепек примећени су 26. фебруара предвече у близини Белгорода, недалеко од украјинске границе.

Вишецевни бацачи ракета ТОС-1 или ТОС-1А са 30 или 24 лансирних цеви на шасијама тенкова Т-72 су у стању да лансирају ракете 220 ммса термобаричним бојевим главама.

ТОС-1А има домет до шест километара, али зато може да покрије веома велику површину, а погођено подручје после удара је још веће – 40.000 квадратних метара. Систем испаљује муницију од 220 мм.

ТОС-1А је у стању да испали целу своју салву ракета за мање од 12 секунди. Обично њиме управља трочлана посада и може се транспортовати друмским, железничким или ваздушним путем.

Термобаричко пуњење је врста експлозива који користи кисеоник из околног ваздуха. Употреба бојевих глава са таквим пуњењем ствара експлозивни талас који траје значајно дуже од класичног кондензованог експлозива.

Већина конвенционалних експлозива се састоји из мешавине експлозива и оксидатора, док је код термобаричког оружја то 100 одсто експлозив, тако да оно поседује много већу снагу од конвенционалног кондензног експлозива исте масе.

Термобарична оружја имају најдуже трајање експлозивног таласа и највећу разорну снагу, изузимајући нуклеарно оружје.

Руска војска активно користи системе ТОС-1А против кијевских снага од почетка своје Специјалне операције у Украјини. Током операције тестирана је и унапређена верзија система, названа ТОС-2. Наоружан је и снажнијим ракетама већег домета.

Иначе, Руси су у заводу НПО Сплав развили и ТОС-2 Тосочка на камионима Урал-63704-0010 серије Торнадо-У.

ТОС-1А су користиле руске снаге у неколико сукоба, укључујући Први и Други чеченски рат, руско-грузијски рат и грађански рат у Сирији.

Руска војска и даље активно користи системе Сонцепјок дуж целе линије фронта у Донбасу, као на пример у Бахмуту.

image