Свет

Избори у Грчкој: Мицотакис прогласио победу

После 60 одсто пребројаних гласова, Нова демократија води са 40 одсто
Избори у Грчкој: Мицотакис прогласио победу© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис прогласио је победу на данашњим парламентарним изборима, рекавши да има мандат да формира јаку, самосталну владу.

Владајућа Нова демократија је на основу 80,4 одсто пребројаних гласова, освојила 40,8 одсто гласова, док је левичарска Сириза освојила 20,1 одсто, пренео је Ројтерс позивајући се на званичне податке грчког министарства полиције.

"Листићи говоре све. Показују да је Нова демократија добила поверење народа да влада, да буде јака и аутономна. Милиони грађана Грчке гласали су за Нову демократију. Сјајан резултат показује вољу људи који су нам дали сагласност за политичку самосталну власт. Народ је тражио још нешто - да се брже крене путем напретка и великих реформи", рекао је Мицотакис, пренео је Си-Ен-Ен на грчком.

Он је оценио да је "нада победила сујету, а јединство је победило поделе".

"Дирнут сам тешком одговорношћу коју имам на својим плећима, одговорношћу за коју сам позван да радим још више како бих оправдао поверење које сте ми указали. То је јасан мандат за нови четворогодишњи период", додао је Мицотакис.

Лидер грчке опозиционе партије Сириза, бивши премијер Алексис Ципрас, честитао је данас лидеру владајуће Нове демократије, премијеру Кирјакосу Мицотакису на победи на парламентарним изборима.

Партија ПАСОК освојила је 11,8 одсто, Комунистичка партија Грчке (ККЕ) је освојила 7,1 одсто, национално-конзервативна ЕЛ (ЕЦР) 4,5, а остале партије су освојиле 15,8 одсто.

Према новим изборним правилима базираним на принципима пропорције, да би странка самостално формирала власт, мора да има око 46 одсто гласова, а ако се не формира коалициона влада, наредни избори би могли да се одрже крајем јуна или почетком јула.

Међутим, нови изборни закон по којем је одржано гласање значи да ће се Мицотакис борити да формира владу без тражења коалиционог партнера.

Уколико се бројке не промене много, данашњи избори биће велико разочарење за "Сиризу", и боље него очекивани резултат за "Нову демократију", наводи АП.

"Излазне анкете показују јасну победу 'Нове демократије' и очигледно обнављање мандата како би се наставило са променама које тражи грчко друштво", рекао је портпарол владе Акен Скерцос.

Нови изборни, делимично пропорционални систем, значи да ће победник бити мало вероватан уколико не освоји више од 46 одсто гласова, након чега ће два главна ривала морати да пронађу потенцијалне савезнике или што је вероватније, доћи ће до одржавања нових избора за месец дана.

После избора, ако се потврде прогнозе о редоследу три водеће странке - "Нова демократија", "Сириза" и ПАСОК, добиће, редом, по три дана да покушају да формирају владу.

"Нова демократија", са рејтингом од 36 до 40 одсто, у теорији би могла да се удружи са ПАСОК-ом, који заузима треће место са прогнозираних 9 до 12 одсто гласова подршке. Ципрасова "Сириза" може да освоји између 25 и 29 одсто гласова, "Комунистичкa партијa Грчке" између 6 и 8 одсто, "Хеленско решење" између 3,5 и 5,5 одсто, док се за остале партије предвиђа да ће имати мање од 5 одсто гласова, пише "Блумберг".

Странке "Нова демократија" и ПАСОК-а су ставиле свој историјски анимозитет на страну и управљали су Грчком током дужничке кризе.

image