Свет

Кинески медији: Г7 се претворила у анти-кинеску радионицу

Што Г7 буде гласнија у својој антикинеској реторици, то ће бити мањи њен стваран утицај јер ће то значити да служи стратешким интересима САД, а не међународне заједнице, пише "Глобал тајмс"
Кинески медији: Г7 се претворила у анти-кинеску радионицу© Tanjug/Japan Pool via AP

Објављено дан пре краја самита Г7, саопштење после завршеног састанка на неколико десетина страница изазвало је мало пажње у свету, јер сву је покупио долазак украјинског председника Владимира Зеленског на скуп, осим у делу који се односи на таргетирање Кине.

Г7 објавио је најснажнију осуду Кине до сада и повећао притисак на ову земљу, како се наводи у извештајима водећих западних медија.

"Изгледа да је једини начин да Г7 привуче пажњу људи и подсети их на своје присуство, то да спекулише о питањима везаним за Кину", пише кинески "Глобал тајмс" у својој анализи.

Као "клуб најбогатијих" који је некада имао удела у 70 одсто светске економије, Г7 се последњих година суочава са озбиљном егзистенцијалном кризом док њихова економска тежина почиње да опада, заједно са падом удела у светској популацији.

Претходних година Г7 се "врти у круг" због неслагања међу земљама чланицама, али од 2021. њихова саопштења усмерена су на критиковање Кине. Пуно име организације је Група седам индустријски развијених земаља, али сада су постали мала радионица специјализована за масовну производњу лоших производа, пише кинески медиј близак Комунистичкој партији Кине. Анти-кинески производи, без основа, без правне основе и моралних принципа, углавном долазе од Г7, наводи се у тексту.

"За разлику од претходних инсистирања на специфичним питањима која се тичу Кине, ово саопштење Г7 једноставно се бави целом Кином, што је у складу са недавним потезом НАТО-а, који је истакао да се САД снажно залаже за развијање антикинеске мреже у западном свету".

Кина се помиње 20 пута у тексту, више него у било ком претходних година, а обухваћена је цела лепеза тема, од Тајвана, Источног и Јужног кинеског мора, Хонг Конга, до Синђанга и Тибета, као и кинеске нуклеарне силе, уз додатак инсинуација о кинеској "економској принуди".

Како се истиче, не ради се само о мешању у кинеску унутрашњу политику, већ и о стварању блоковских подела, због чега се изводи закључак да "Г7 представља најозбиљнији ризик за мир и развој у свету".           

У тексту се коментаришу и "помирљиви" тонови у саопштењу исказани тврдњама да оно није усмерено против Кине, да желе стабилне односе са овом земљом и да се став о принципу једне Кине није променио. Међутим, како се додаје, ради се о "компромису" који Вашингтон мора да прихвати због разлика како земље ЕУ и САД гледају на кинеска питања.

"Иако се и даље изазива геополитички сукоб, то сликовито показује да прљаве стратешке намере Вашингтона не могу да буду стављене на дневни ред чак ни пред западним светом, и могу једино да се сервирају скривене под маском моралности".

Што Г7 буде гласнија у својој антикинеској реторици, то ће бити мањи њен стваран утицај, јер ће то значити да Г7 служи стратешким интересима САД, а не међународне заједнице. Како се истиче, ако Г7 заиста жели да поврати своју стару славу, треба да испуњава своје обећање да неће нашкодити Кини, да ће поштовати принцип једне Кине, да ће се трудити да успостави добре и конструктивне односе с њом.

У очитој супротности са снажним јачањем економија у успону, старе индустријске западне земље суочавају се с бројним проблемима, а цитира се и извештај америчких медија који су Г7 назвали "клубом усамљених срца" јер се владе ових земаља суочавају с изазовом да поврате поверење бирача, које прати талас незадовољства у западним земљама. Илузија Г7 да обликује свет ускоро ће бити распршена пред стварношћу јер је без унутрашњег просперитета и развоја, спољно демонстрирање снаге само је површинско.

Лидерима Г7 саветује се у тексту да се више посвете решавању својих унутрашњих проблема, а мање упирањем прстом у друге, што би можда могло да поврати "озбиљно пољуљану репутацију Г7".   

 

image