Свет

Почиње самит министара спољних послова ЕУ: У фокусу дијалог Београда и Приштине

Главне теме биће тренутни изазови у региону, међу којима је и дијалог Београда и Приштине, ситуација у Босни и Херцеговини, регионална сарадња и утицај Русије у региону Западног Балкана, саопштила је ЕУ
Почиње самит министара спољних послова ЕУ: У фокусу дијалог Београда и Приштине© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Очекује се да ће министри спољних послова Европске уније на данашњем састанку у Бриселу, разговарати о неколико питања, а посебно о ситуацији на Западном Балкану са акцентом на процес нормализације односа између "Косова" и Србије, пише "Албенијан пост".

На састанку ће се шефовима дипломатија држава чланица придружити министри спољних послова шест земаља Западног Балкана: Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и тзв. Косова.

Главне теме, како се наводи у саопштењу Европске уније, које ће бити обрађене у делу састанка на којем ће се говорити о Западном Балкану су тренутни изазови у региону, међу којима је и дијалог Београда и Приштине, ситуација у Босни и Херцеговини, регионална сарадња и утицај Русије у региону Западног Балкана.

Током радног ручка придружиће им се колеге из шест земаља Западног Балкана да разговарају о ситуацији у региону, додаје се у саопштењу.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, "Албенијан пост" преноси да се очекује да ће на овом састанку бити поновљен позив на напредак у процесу "нормализације односа", као и спровођење свих обавеза које су стране преузеле у оквиру дијалога.

Очекује се да ће Европска унија још једном поновити своју посвећеност наставку помоћи региону, али и затражити од ових земаља да испуне своје обавезе у спровођењу реформи и прилагођавању спољној политици ЕУ, наводи се у извештају албанског медија.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner