Свет

Рампа из Аустрије: Украјина не може у ЕУ пре балканских земаља

Запад треба да настави да преговара са Русијом, као што то чини америчка влада, пошто је она највећи географски сусед ЕУ и највећа нуклеарна сила на планети, казао је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг
Рампа из Аустрије: Украјина не може у ЕУ пре балканских земаљаwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Украјина не би требало да буде приоритет за ЕУ, јер биће погубно ако Украјина и Молдавија "прођу брзим путем", а земље Западног Балкана остану по страни, изјавио је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

"Украјина ће се придружити ЕУ чим се испуне услови. Не би требало да постоји двостепено друштво. У Солуну смо пре 20 година обећали земљама југоисточне Европе да ће нам се придружити", казао је Шаленберг у интервјуу за "Велт".

Према његовим речима, Запад треба да настави да преговара са Русијом, као што то чини америчка влада, пошто је она највећи географски сусед ЕУ и највећа нуклеарна сила на планети.

"Аустријске власти одржавају неформални канал комуникације са Русијом и залажу се за наставак дијалога са Москвом упркос украјинском сукобу који је у току", истакао је.

Како је навео, за даље преговоре са Руском Федерацијом потребно је користити међународне форуме, попут Организације за европску безбедност и сарадњу и Уједињених нација и да се у томе види "глобална одговорност" западних земаља.

Шаленберг је на крају додао да не намерава да одбије да се рукује приликом сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом, јер то захтевају норме дипломатског бонтона.

"Било би ми веома тешко. Али не могу да бирам саговорнике. С тим у вези, вероватно бих поштовао минималне захтеве дипломатског бонтона и можда се накратко руковао са министром Лавровом. Али не више од тога", закључио је аустријски министар спољних послова.

Подсетимо, Украјина је поднела захтев за придруживање Европској унији прошлог фебруара, а статус кандидата је добила у јуну. Кијев очекује да ће до уласка доћи врло брзо, међутим, европски политичари су више пута изјављивали да неће бити убрзане процедуре и да Кијев мора испунити многе услове, укључујући интензивирање борбе против корупције.

image
VV inauguration
banner