Русија

Захарова: ЕУ показала да је криза у Украјини одличан начин да се попуни буџет

За украјинских 63 милиона тона пољопривредних производа ЕУ је Кијеву платила 26 милијарди евра, а успела је да му кроз "коридоре солидарности" прода 23 милиона тона сопствених производа за укупно 48 милијарди евра, објаснила је руска званичница
Захарова: ЕУ показала да је криза у Украјини одличан начин да се попуни буџетwww.globallookpress.com © MFA Russia

Такозвана солидарност ЕУ и помоћ Украјини у решавању "проблема са житом" је привредницима из ЕУ већ донела више од 20 милијарди евра за период од маја 2022. до марта 2023. године, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током данашњег брифинга.

"Европска унија је успела да покаже да је украјинска криза одличан начин да се попуни буџет. Тако се брину о слабијима од себе", нагласила је.

За украјинских 63 милиона тона пољопривредних производа ЕУ је Кијеву платила 26 милијарди евра, а успела је да му кроз "коридоре солидарности" прода 23 милиона тона сопствених производа за укупно 48 милијарди евра, објаснила је руска званичница.

"Елементарна математика вас тера да размислите ко заиста профитира од ескалације сукоба", додала је.

Улога Запада у сукобу постаје све јаснија, нагласила је и додала да је Украјина за западне земље само оруђе, а Украјинци пијуни које Запад жртвује у сукобу са Русијом.

Међутим, отворено учешће Запада неће зауставити Русију у испуњењу циљева Специјалне војне операције (СВО).

"Руска ПВО демонстрира високу ефикасност у борби против америчких 'химарса' и француско-британских крстарећих ракета. Англосаксонцима неће помоћи ни обука украјинских пилота у коришћењу борбених авиона Ф-16 заказане за лето", нагласила је руска званичница.

Украјина је у последње време значајно повећала интензитет гранатирања руских територија, приметила је руска званичница и подсетила на 12. мај када је на Луганск извршен масовни напад британским ракетама дугог домета "сторм шедоу".

"Кијевски режим не изводи ударе по војним циљевима, већ по цивилним предузећима и стамбеним насељима где живе цивили. Али, као и увек, организације које брину о људским правима нису обратиле пажњу на ова очигледна кршења међународног хуманитарног права", рекла је.

Русија тражи истрагу догађаја у Бучи

Западни званичници настављају да мењају истину о догађајима у Бучи крајем марта 2022. године, подсетила је Захарова и позвала на поштену и непристрасну истрагу догађаја у Бучи.

Истрага би морала да одговори на једноставна питања о идентификацији лешева, времену и узроцима смрти људи, траговима могућег кретања тела, нагласила је.

"Одговори на ова питања још нису дати", казала је Захарова и подсетила на захтев који је Русија послала генералном секретару УН Антонију Гутерешу у коме је тражила да се достави комплетан списак имена становника Буче који су умрли у наведеном периоду.

Овакви поступци украјинских власти и њихових западних покровитеља доказују да је потреба да се испуне постављени задаци денацификације и демилитаризације актуелног кијевског режима оправдана, казала је.

"Сви циљеви СВО ће сигурно бити реализовани", закључила је Захарова.

Дан словенске писмености и културе

На Дан словенске писмености и културе који се обележава 24. маја обележава се заједничко порекло словенских језика и који су јасан доказ нераскидиве историјске повезаности и културног јединства словенских народа, приметила је руска званичница.

"Руски језик остаје главно средство међуетничке комуникације у организацији Заједнице независних држава, доприноси јачању хуманитарног дијалога, сарадње и међусобног разумевања међу људима", указала је руска званичница.

Москва ће Дан словенске писмености прославити празничним концертом на Црвеном тргу уз подршку Министарства културе Русије и Владе Москве, када ће се обратити Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил.

image