Свет

Да ли Бајден може да се позове на 14. амандман и сам подигне горњу границу дуга?

Уколико би се одлучио на овај корак, Бајден би се нашао на непознатој правној територији
Да ли Бајден може да се позове на 14. амандман и сам подигне горњу границу дуга?www.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP

Председник САД Џо Бајден изјавио је у недељу да мисли да има право да се позове на 14. амандман Устава и подигне горњу границу дуга савезне владе од 31,4 билиона долара, али да за то више нема времена, преноси Ројтерс.

Поједини чланови Демократске странке предложили су Бајдену да искористи ту "непроверену правну теорију" и да подигне лимит за задуживање, заобилазећи Представнички дом који контролишу републиканци.

Четрнаести амандман, усвојен након грађанског рата 1861-1865, каже да "јавни дуг Сједињених Држава не може бити доведен у питање."

Историчари тврде да је циљ 14. амандмана био да се осигура да ће савезна влада исплатити све своје дугове, за разлику од неких држава Конфедерације.

Судови углавном нису разматрали ову клаузулу, а правни стручњаци се не слажу око тога шта се њом захтева од Конгреса, а шта од председника.

Професор права на Универзитету Корнел Мајкл Дорф рекао је да би "најмање неуставна" опција била да Бајден делује сам како би заштитио интегритет националног дуга. "То би значило позајмљивање новца", додао је он.

Уколико би се одлучио на овај корак и позвао се на 14. амандман, Бајден би се нашао на "непознатој правној територији", примећује Ројтерс.

Врховни суд донео је одлуку о јавном дугу само једном, 1935. године, у оспоравању одлуке председника Френклина Рузвелта да САД одустану од златног стандарда.

Последњи пут када је повећање лимита било питање у Вашингтону, 2011. и 2013. године, поједине демократе, попут бившег председника Била Клинтона, предлагале су тадашњем председнику Бараку Обами да се позове на 14. амандман, али су из Беле куће тада саопштили да мисле да немају такво овлашћење.

Бајден је у недељу рекао да мисли да председник САД има ово овлашћење, али да нема довољно времена да то уради пре 1. јуна. Ово је, иначе, датум после којег влада више неће моћи да плаћа своје дугове, као што је упозорило Министарство финансија.

image