Економија

Време истиче: Бајден позвао републиканце да одустану од "екстремног" става у преговорима о дугу

Амерички председник ће позвати Мекартија по повратку са самита Г7 у покушају да избегне колапс највеће светске економије
Време истиче: Бајден позвао републиканце да одустану од "екстремног" става у преговорима о дугуGetty © Drew Angerer / Staff

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је републиканце да ублаже своје "екстремне позиције" пошто је обећао да ће разговарати директно са председником Представничког дома Кевином Макартијем у покушају да ублажи тензије у ескалирајућој кризи америчког дуга.

Бајден је новинарима у Хирошими, где присуствује самиту лидера Г7, рекао да планира да, одмах по повратку у Вашингтон, разговара са Макартијем како би покушали да се договоре око горње границе дуга.

"Претпостављам да ће желети директно да разговара са мном како би се уверио да смо сви на истој страни", рекао је Бајден. "Време је да републиканци прихвате да не постоји двостраначки договор који би био склопљен искључиво под њиховим условима. И они морају нешто да пруже", додао је он.

Недостатак било каквог помака у преговорима могао би да буде проблем јер је горњу границу дуга потребно подићи до 1. јуна или ће се Вашингтон суочити са невиђеним неизвршењем обавеза што би могло да гурне глобална тржишта у превирања, а америчку економију у рецесију, пише "Фајненшел тајмс".

Било каквом договору о плафону дуга требало би неколико дана да прође оба дома Конгреса и да га потпише председник. Чак и приближавање крајњег рока могло би да уплаши инвеститоре и изазове економске поремећаје - а чвршћа реторика ће подићи неизвесност и узбуну у вези са исходом преговора.

Током свог обраћања, Бајден је рекао да је администрација разматрала позивање на 14. амандман Устава, који каже да се "валидност" америчког дуга "неће доводити у питање". Ово би омогућило Министарству финансија (Трезору) да игнорише ограничење задуживања.

"Мислим да имамо ауторитет за то. Питање је да ли се то може учинити на време", рекао је Бајден. Такав потез би и даље могао да створи огромне поремећаје на тржиштима и низ правних изазова, а Бајден је сугерисао да би то било неизводљиво. "Нисмо смислили једнострану акцију која би успела за две недеље, тако да је то на посланицима", рекао је он.

Макарти је јуче скршио наде многих да ће овог викенда доћи до помака у преговорима, рекавши да не може бити напретка док се Бајден не врати у Вашингтон из Јапана.

"Мислим да нећемо моћи да кренемо напред док се председник не врати у земљу", рекао је Макарти. "Нажалост, Бела кућа се креће уназад", рекао је он и додао да "социјалистичко крило" Демократске странке има "стварно дејство" на Бајденов преговарачки став.

Очекује се да ће се Бајден вратити у Белу кућу тек у 23 сата у недељу по локалном времену.

Имајући у виду негативне економске последице неиспуњења обавеза, као и непредвидив политички утицај, очекује се да ће Бајден и републиканци у Конгресу на крају постићи договор.

Да би одобрили повећање горње границе дуга, републиканци су се залагали за дубоко смањење потрошње током 10 година, док демократе "гурају" много ограниченије буџетске резове у краћем временском периоду.

image