Свет

Орбан: Европа да закључи безбедносни споразум са Русијом

Намера ЕУ да уведе 11. пакет антируских санкција је супротна здравом разуму, пошто је претходних десет покушаја већ пропало, казао је мађарски премијер
Орбан: Европа да закључи безбедносни споразум са РусијомGetty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Брисел мора да закључи споразум са Москвом о будућности европске безбедности, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан, преносе "РИА Новости".

"Наравно, са Москвом треба да потпишемо споразум о будућности европске безбедности", казао је Орбан, говорећи на економском форуму у Катару.

Мађарски премијер је такође истакао да постоје два приступа томе како ће изгледати будућност у Европској унији.

Према једном, у Бриселу желе да створе "сједињене европске државе", док се бројне земље, укључујући Мађарску, залажу за проширење националних надлежности земаља чланица.

Орбан је раније изјавио да земље Европе "као месечари на крову" стално балансирају на ивици рата с Русијом.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да је свом колеги Сергеју Лаврову и шефу кабинета украјинског председника Андрију Јермаку понудио "место за мировне преговоре у било ком тренутку". 

Сијарто је истакао да се "тренутни европски и трансатлантски контекст" не развија у корист мира.

Намера ЕУ да уведе 11. пакет санкција супротном здравом разуму

Орбан је казао да је намера ЕУ да уведе једанаести пакет антируских санкција супротна здравом разуму, пошто је претходних десет покушаја већ пропало.

"Ако нешто урадите десет пута, на пример, уведете пакете санкција, а то не функционише, нема разлога да то урадите 11. пут и поновите све то, надајући се да ће резултат бити другачији. Ово је супротно здравом разуму. Политика санкција ЕУ по нама једноставно не функционише", навео је.

Орбан је раније казао да је Мађарска прва у Европи покренула националне консултације, како би сазнала мишљење грађана о санкцијама ЕУ против Русије. Он је позвао све грађане земље да се изјасне током националних консултација и тако "ставе тачку" на поскупљење енергената изазвано санкцијама које је Брисел "увео земљама ЕУ" . 

Према његовим речима, цене у Европи би за неколико дана пале за половину ако би ЕУ променила политику санкција. Скоро 1,4 милиона од десет милиона људи у земљи учествовало је у консултацијама. Мађарска влада је саопштила да је у просеку 97 одсто учесника консултација "одбацило санкције које наносе озбиљну штету".

image