Свет

"Шпигл": Еко-бум преоптерећује електричне мреже у Немачкој

Иронично, потрошачи који су одмакли с транзицијом на зелену енергију могли би да сносе последице – будући да влада планира рестрикције какао би избегла крах енергетског система
"Шпигл": Еко-бум преоптерећује електричне мреже у Немачкојwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Енергетска транзиција полако стиже у приватну сферу пошто Немци желе да купе милионе топлотних пумпи и електричних аутомобила, али постоји проблем – мреже су већ преоптерећене.

Наиме, широко распрострањене регионалне електричне мреже немају капацитет за десетине милиона нових уређаја који би црпели струју с њих. Такође, многа домаћинства не поседују напредне уређаје за мерење потрошене енергије, односно енергије коју произведу и потом треба да испоруче у мрежу.

Немачки лист констатује да је одавно познато да енергетска транзиција захтева снажнију и паметнију инфраструктуру, на шта је указивао још 2007. тадашњи министар економије Мајкл Глос.

Мрежа је сад преоптерећена и, иронично, потрошачи који су одмакли с транзицијом на зелену енергију могли би да сносе последице – будући да влада планира рестрикције какао би избегла крах енергетског система.

Планови Савезне мрежне агенције о потенцијалним рестрикцијама осванули су у медијима у последњим данима 2022, када се увијено говорило о "ограничењу комфора".

Агенција у ствари тражи да потрошачи смање потрошњу електричне енергије ако њихови грејачи, возила, клима-уређаји и сл. угрожавају постојаност мреже. Е-аутомобили би се у том случају пунили спорије, електрични грејачи би радили слабије.

Нема временског ограничења за штедњу, а она може да утиче на свакога – од почетка 2024. сви потрошачи и оператери дистрибутивног система биће у обавези да се придржавају прописаних мера.

"Шпигл" се уједно пита да ли ће та (мала) штедња заиста бити довољна. Или ће у блиској будућности морати да се све чешће интервенише.

С тим у вези наводи (не)прилике у покрајини Северна Рајна – Вестфалија, где је дистрибутивна мрежа у области Дортмунда већ заказала када немачка компанија "Воновија" није могла да повеже на систем око 60 великих топлотних пумпи.

И у другим немачким покрајинама стручњаци за област енергетике указују на то да мреже ускоро неће моћи да издрже притисак прикључивања нових уређаја, те додају да ће за све нове потрошаче 2030. године бити потребно до 115 терават сати струје, што је више од петине тренутне потрошње.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner