Свет

Данска жели да буде домаћин мировних преговора о Украјини

Копенхаген би очигледно желео да буде домаћин састанка, изјавио министар иностраних послова Данске
Данска жели да буде домаћин мировних преговора о Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Данска је спремна да буде домаћин мировних преговора између Украјине и Русије у јулу, изјавио је у понедељак дански министар спољних послова Ларс Локе Расмусен, извештава "Политико".

"Ако Украјина сматра да је дошло време за такав састанак, то би било фантастично", рекао је Расмусен по доласку у Савет за спољне послове у Бриселу, преноси Ројтерс.

"У том случају," додао је министар, "Данска би очигледно желела да буде домаћин састанка."

На састанку би, рекао је дански министар, било потребно ангажовање земаља попут Индије, Бразила и Кине, додајући да би му било "тешко да на њима види Русију."

Иако су и Русија и Украјина саопштиле да су отворене за мировне преговоре, Москва и Кијев имају различите ставове о томе шта би требало да буде почетна тачка преговора.

Посредници са Глобалног југа

Кијев је као предуслове за мировне преговоре поставила обнову свог територијалног интегритета и "изградњу безбедносне архитектуре на евроатлантском простору", укључујући гаранције за Украјину.

Москва је саопштила да Украјина мора да буде "неутрална", да се уздржи од придруживања НАТО-у и ЕУ, као и да је неопходно да међународна заједница призна територије које је Русија припојила како би започели мировни преговори.

Последњих месеци, неколико земаља Глобалног југа је изразило спремност да преузме улогу посредника у мировним преговорима.

Кина и Бразил су послале своје изасланике у Москву и Кијев, а Индија је саопштила да је спремна да допринесе мировном процесу. Међутим, западни савезници изражавају сумњу у њихов кредибилитет.

Неки западни лидери критиковали су покушаје Пекинга као нереалне, тврдећи да је Кина један од највећих савезника Русије.

У априлу је председник Бразила Луиз Ињацио Лула да Силва изазвао бес међу западним савезницима изјавом да Запад само продужава рат снабдевајући Кијев оружјем.

Председник Лула требало је да се састане са украјинским колегом Владимиром Зеленским на самиту Г7 у Јапану, али овај састанак није одржан, јер је украјински председник закаснио, пренео је Ројтерс.

image