Свет

Да ли је најављена испорука Ф-16 параван за слање атомских бомби за Украјину?

Утицајни руски телеграм канали, позивајући се на изворе из Турске, наводе да Американци планирају да заједно са својим ловцима пошаљу оружаним снагама Украјине пошаљу нуклеарне бомбе Б61; Ови ловци оспособљени су да носе и основне, али и унапређене верзије овог пројектила
Да ли је најављена испорука Ф-16 параван за слање атомских бомби за Украјину?Getty © Omar Marques

"Црвена линија" Америке све је лабавија и чини се да нема претерано безобразног захтева Украјине када је реч о слању наоружања. Зато и не чуди што поједини Телеграм канали са великим бројем пратилаца ових дана проносе вести да је испорука бомбардера Ф16, заправо параван под којим САД планира да шаље нуклеарне бомбе.

Позивајући се на турске изворе, руски канали наводе да је разлог трвења међу чланицама НАТО-а око слању ових борбених авиона, то што се поједине државе противе слању америчких ловаца управо због тога што Ф16 имају могућност да носе атомске бомбе Б61.

"Без обзира што нема  питања о самом трансферу, противљење бројних земаља земаља изазвала је америчка иницијатива да се Оружаним снагама Украјине пребаце борбени авиони Ф-16 са могућношћу употребе гравитационих атомских бомби Б61", наводе ови извори.

Американци, како се додаје, инсистирају и да украјински пилоти прођу обуку за њихову употребу.

"Тренутно постоји консензус о пребацивању најмање 24 авиона у Украјину, с тим да најмање једна ескадрила (12 авиона) треба да буде обучена за употребу атомских бомби. САД, Велика Британија, Пољска и Немачка су за ову идеју, а Турска, Грчка и Мађарска су против", наводи се на Телеграм каналу "Славјанград".

А да су руски Телеграм налози можда на трагу истине, указује и чињеница да је и нова верзија пројектила, односно Б61-12, према тврдњама "Политика", дизајнирана тако да могу да је носе амерички и савезнички борбени авиони— укључујући управо и фамозни Ф-16 чија се испорука најављује на сва звона.

Земље које се противе слању ових бомбардера сматрају да би, ако се они испоруче, то повећало ризик од ескалације сукоба, што је уосталом упозорила и Русија, односно заменик председника Савета безбедности те земље Дмитриј Медведев истичући да Запад не обраћа пажњу на потенцијалну "нуклеарну апокалипсу" до које може доћи уколико конфликт ескалира.

"Да их такав сценарио брине, НАТО не би давао тако опасно оружје украјинском режиму, али они греше ако мисле да до тога не може доћи. Уколико се то деси, одговорност ће у потпуности бити на Северноатлантској алијанси", истакао је Медведев.

Други разлог против слања нуклеарног пртљага уз испоруке Ф-16, јесте то што ће САД бити принуђене да га држе у домету руских оперативно-тактичких система.

А преговоре је нарочито закомпликовао упад украјинских диверзаната на територију Белгородске области, који је доказ да су обећања Украјине да оружје добијено са Запада неће користити за ударе на територију Украјине - чиста лаж.

Поступци Кијева, међутим, изгледа да узнемиравају само чланице НАТО-а које су у добрим односима са Русијом (Турска, Мађарска и Грчка), будући да САД и не хаје како Украјина користи арсенал који им савезници испоручују.

То је потврдио и портпарол Стејт департмента Метју Милер, који је недавно је на питање хоће ли на планове о испоруци утицати информација да је украјинска војска војну опрему добијену од САД користила за напад на насеља у Белгородској области - одговорио једноставно да су за њих испоруке Ф-16 "приоритет"

С друге стране, активан лобиста да Ф-16 стигну у Кијев јесте и Пољска, која наводно планира да ситуацију обрне у своју корист, односно, коначно постигне размештање нуклеарног наоружања на својој територији и да га фактички стави под своју оперативну контролу.

Да Америка спроводи офанзиву размештања нуклеарног наоружања у НАТО базама Европи, већ је јасно. То, наиме, потврђује дипломтска депеша у коју је имао увид "Политико".

Овај медиј, је, наиме, крајем прошле године устврдио, позивајући се, како на депешу, тако и на упућене изворе, да Американци планирају да старије нуклеарно оружје, односно бомбе Б61, замене унапређеним бомбама Б61-12.

"О надоградњи програма Б61 се годинама отворено говори у буџетским документима и изјавама за јавност, а званичници Пентагона су рекли да су надоградње неопходне како би се осигурало да залихе буду модернизоване и безбедне", навео је "Политико".

Генерал Патрик Рајдер потврдио је да се ово "освежавање" арсенала планира, али тврди да је до део дугорочније намере, и да није повезано са догађајима у Украјини.

Фамилија бомби Б61 се сматра и стратешким и тактичким нуклеарним оружјем, јер се најмоћније модификације могу користити у нуклеарном рату пуних размера, а најмање за извршавање оперативно-тактичких задатака.

Занимљиво је и да је један од украјинских портала, "Коресподент", још пре почетка серијске производње бомби Б61-12 и пре почетка специјалне војне операције, пренео да је тестирано бацање празне термонуклеарне бомбе из ловца Ф-16Ц, на полигону у Невади.

Нуклеарна бомба Б61 развијена је 1963. године, а њена тренутна модификација је већ дванаеста по реду. Реп пројектила чини га лако управљивим и високо прецизним и омогућава му да буде испуштен и са великих висина.

Уз Ф-16, нову верзију бомбе могу да носе и амерички и савезнички бомбардери и борбени авиони — укључујући Б-2 и Б-21 и борбене авионе Ф-15, Ф-35 и Торнадо.

image