Свет

ЕУ продужила суспензију ограничења на увоз из Украјине

Европски парламент већ подржао предлог
ЕУ продужила суспензију ограничења на увоз из УкрајинеGetty © Omar Marques / Stringer

Европска унија саопштила је данас да ће продужити суспензију ограничења на увоз из Украјине на још годину дана, након што је укинула забрану увоза житарица коју су увеле поједине чланице.

Савет Европске уније навео је да су министри ЕУ надлежни за трговину пристали на продужење на данашњем састанку, преноси Ројтерс.

ЕУ је у јуну 2022. године укинула царине и друга ограничења, што је довело до незадовољства пољопривредних група које је кулминирало у Пољској и Мађарској које су у априлу забраниле увоз одређених житарица из Украјине, али су пристале да буду транзитне руте за украјинско жито које није могло да се извози преко њених црноморских лука.

Чак и пре Специјалне војне операције, Украјина је имала користи од укидања велике већине ЕУ царина, у неким случајевима са прелазним периодима, у складу са споразумом о слободној трговини између ЕУ и Украјине који се примењује од 2016.

Међутим, до 2022. године, ЕУ је задржала минималне цене за воће и поврће и тарифе и квоте на друге "осетљиве" пољопривредне производе, као што су месо, млечни производи, шећер и неке житарице.

Пет суседних земаља - Мађарска, Пољска, Бугарска, Румунија и Словачка - забраниће домаћу продају одређених житарица из Украјине, али ће дозволити њихов транзит за извоз на друга места.

Европски парламент је већ подржао предлог о суспензији царина.

image