Свет

Огласила се ЕУ о размештању руског нуклеарног оружја у Белорусији: Провокација

Европска унија ће, наравно, веома пажљиво пратити како ће се то развијати, упозорио је Петер Стано
Огласила се ЕУ о размештању руског нуклеарног оружја у Белорусији: ПровокацијаGetty © Adam Berry / Stringer

Споразум између Русије и Белорусије о размештању нуклеарног наоружања у Белорусији "не доприноси деескалацији" тензија у региону, рекао је портпарол Европске комисије Петер Стано.

Подсећамо, у Минску је одржан билатерални састанак министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа и министра одбране Белорусије Виктора Хрењина на коме је потписан документ о складиштењу руског нуклеарног оружја на територији Белорусије, при чему је договорено да ће Русија задржати контролу над њим.

"Наравно, ово није корак ка деескалацији, ово није корак ка смањењу тензије. Ово је корак који само повећава тензије, што би се могло посматрати и као даља ескалација и даља провокација", рекао је Стано, а преноси ТАСС.

"Европска унија ће, наравно, веома пажљиво пратити како ће се то развијати", упозорио је он.

"Контрола над нестратешким нуклеарним оружјем распоређеним у Белорусији остаје на Русији, као одлука да се и оно употреби", поручио је Шојгу.

У марту је руски председник Владимир Путин рекао да је планирано да изградња складишта за оружје буде завршена до 1. јула. Москва је Минску већ предала тактички ракетни систем "искандер-м", који је способан да носи не само конвенционално, већ и нуклеарно оружје, и опремила белоруске авионе посебном муницијом.

image