Свет

Ко је човек из сенке који би да посредује између Москве и Кијева

Жан-Ив Оливије посредује у невероватном плану да одведе шест лидера континента у Москву и Кијев
Ко је човек из сенке који би да посредује између Москве и КијеваGetty © Michael Loccisano / Staff

Француски преговарач који посредује у невероватној афричкој дипломатској мисији како би помогао да се оконча сукоб у Украјини је трговац, са кућама на неколико континената и блиским пријатељима у исто толико председничких палата.

Жан-Ив Оливије, посредник који ужива у цигарама и који већ шест деценија склапа уговоре на континенту, раније је посредовао у размени затвореника, повлачењу трупа и прекиду ватре у неким од најтежих сукоба у Африци.

Његова историја брокера у нафтом богатој Републици Конго и готово полувековне везе са њеним дугогодишњим председником учинили су га контроверзном фигуром. Током своје дуге каријере саветовао је и руску нуклеарну групу "Росатом".

Сада, са 78 година, Оливије је "бацио је око" на оно што би био његов најупечатљивији договор до сада: да Владимир Путин и Владимир Зеленски почну да разговарају.

Говорећи за "Фајненшел тајмс" ове недеље са границе између Пољске и Украјине, пре него што је требало да се укрца на ноћни воз за Кијев, Оливије је рекао да су сви преговори негде почели и да је изабрао жито, ђубриво и размену затвореника као основу за отварање разговора између Москви и Кијеву.

"Ја ћу глумити (Хенрија) Кисинџера", рекао је о својој улози, мислећи на бившег америчког државног секретара познатог по својим дипломатским маневрима. "Најважнија ствар у сваком преговору је окупити људе и разговарати", рекао је Оливије.

Путин и Зеленски су пристали да се састану са делегацијом лидера Египта, Сенегала, Републике Конго, Јужне Африке, Замбије и Уганде која намерава да путује у Москву и Кијев следећег месеца, а Оливије је рекао да група од шест особа има свако право да посредује у сукобу, с обзиром на огромне последице по њихов регион.

"Једини континент који заиста пати је Африка. Не мислим да САД пате, не мислим да Европа пати, осим због мале инфлације", рекао је Оливије, француски држављанин рођен у Алжиру. "Али у Африци, ако следеће године не буде усева јер нема ђубрива, милиони људи ће умрети."

Афрички контингент ће путовати под покровитељством "Фондације Бразавил" коју је основао Оливије. Ипак, Олусегун Обасањо, бивши нигеријски председник који је у саветодавном одбору фондације, изразио је скептицизам у вези са иницијативом, посебно зато што нема подршку Афричке уније.

Обасанџо, и сам ветеран преговарач, такође је забринут да је мисија преурањена, на основу разговора са америчким Стејт департментом и канцеларијом спољних послова Велике Британије. "Јасно су ставили до знања да ово није право време", рекао је он.

Оливије, чија је каријера почела 1960-их трговином житом, познат је као "фиксер" близак Денису Сасу-Нгесу, председнику Конга. Оливије је посредовао у неколико послова у име државне нафтне компаније Конга и помогао пројекту који је подржавао амерички хеџ фонд "Скулптор капитал менаџмент" са циљем да стекну удео у приобалном гасном пољу којим од 2010. управља "Ени".

Компанија је 2019. продала својих 25 одсто удела руском "Лукоилу".

Његове везе са Путином потичу из његовог рада за "Росатом". "Покушавао сам да промовишем идеју да Кина и Русија могу да раде заједно на извозу цивилне нуклеарне електране, а и Русија и Кина су ме изабрале као посредника", рекао је Оливије. Он је негирао било какву умешаност у спорни споразум "Росатома" са Јужном Африком, који је договорио тадашњи председник Џејкоб Зума, а који је касније одбацио уставни суд земље.

Оливије је рекао да је мировна иницијатива његове фондације настала након "разговора које је имао са неким афричким лидерима", додајући да није добио никакве примедбе из западних престоница.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса, још један из шесторке, идеалан је кандидат да се обрати Путину и Зеленском, рекао је Оливије. Рамафоса је позвао оба лидера овог месеца док се борио са последицама оптужби САД да је његова земља тајно испоручивала оружје Русији.

Алекс Вајнс, директор програма за Африку у истраживачком центру "Четам хаус" рекао је да "сваки афрички лидер има план" да учествује. Хакаинде Хичилема из Замбије жели да се супротстави перцепцији да је превише прозападно оријентисан, Рамафоса покушава да обнови свој кредибилитет након оптужби из САД, док Сасоу-Нгуесо жели да одбаци статус парије који је стекао дуготрајном владавином.

Сви очајнички желе да зауставе раст цена хране и спрече несташицу на свом континенту. Оливије је рекао да је споразум који је уз посредовање Турске омогућио Украјини да испоручује своје жито преко Црног мора "деликатан" упркос томе што је прошле недеље добио двомесечно продужење.

Сваки покушај ослобађања руског извоза ђубрива које је Африци потребно у замену за бољи договор за извоз украјинског жита морао би да буде решен повратком приступа Русије глобални систему за банкарска плаћања СВИФТ. Иако никакве западне санкције нису директно усмерене на руску храну или извоз ђубрива, Москва каже да ограничења у финансирању и транспорту утичу на испоруке њихових производа.

"Свифт неће бити успостављен за целу Русију — ми то не тражимо", рекао је Оливије, али приступ "треба да се успостави помоћу одређених банкарских канала, посебно за ђубриво".

Упитан да ли је његова иницијатива у опасности да било која страна буде злоупотребљена, Оливије је рекао да је нормално у било каквим преговорима да стране виде прилике да промовишу сопствене интересе. Афрички лидери су "веома искусни и мислим да нико не жели да фаворизује једног или другог".

Оливије је био опрезно оптимистичан у погледу преговора Путина и Зеленског. "Чињеница да су већ пристали да разговарају је напредак сама по себи", рекао је он.

image