Свет

Шест земаља Африке у мисији да помире Москву и Кијев

Путин и Зеленски су се сложили да у својим престоницама приме афричку мировну мисију која ће радити на решењу сукоба у Украјини, рекао је Сирил Рамафоса
Шест земаља Африке у мисији да помире Москву и Кијев© Tanjug /AP Photo

Власти Русије и Украјине договориле су се да приме делегацију афричких земаља како би се пронашло мирно решење сукоба, изјавио је јужноафрички председник Сирил Рамафоса после разговора са сингапурским премијером Ли Ли Сјенлунгом.

"Председник Русије Владимир Путин и председник Украјине Владимир Зеленски, са којима сам у контакту, сложили су се да у својим престоницама приме мисију неколико лидера афричких држава", рекао је Рамафоса.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш и руководство Афричке уније је обавештено о овој иницијативи, додао је председник Јужноафричке Републике.

Земље које ће бити део мисије за покретање иницијативе решавања кризе у Украјини су Египат, Замбија, Република Конго, Сенегал, Уганда и Јужна Африка, додао је Рамафоса, не прецизирајући када је планирано да мисија почне са радом.

"Африка је забринута јер криза у Украјини директно утиче на афричке земље, изазива раст цена хране и горива. Група лидера афричких земаља верује да Африка треба да предложи мировну иницијативу која ће помоћи у решавању тренутне кризе у Украјини, и да је спроведе у дело", објаснио је Рамапоса.

Рамафоса је раније казао да је Путина током телефонског разговора 12. маја обавестио о предлогу афричких лидера. Кремљ је у званичном саопштењу након разговора лидера држава потврдио да је Путин подржао идеју да афрички лидери учествују у решењу сукоба у Украјини. А телефонски разговор између Рамафосе и Зеленског држан је прошле суботе, преноси ТАСС.

image