Свет

Западне санкције Русији не функционишу: Кваре "партнерство 21. века"

Док Брисел труби о новим трговинским везама са земљом, званичници су подељени око тога да ли Индија користи рупе у ЕУ санкцијама Москви
Западне санкције Русији не функционишу: Кваре "партнерство 21. века"Getty © Spencer Platt / Staff

Теме самита ЕУ-Индија требало је да буду технологија и трговине, али се први састанак на високом нивоу тог типа завршио у сенци очигледне рупе у западним санкцијама против Русије која омогућава земљама попут Индије да купују јефтину нафту, прерађују је, а затим је шаљу назад у Европу уз огроман профит.

Индијски министар спољних послова Субрамањам Џајшанкар одбацио је критике да његова земља помаже Москви да заобиђе санкције. Рекавши да не "види основу" за такве оптужбе, највиши дипломата Њу Делхија је рекао да правила ЕУ налажу да "ако се руска нафта суштински трансформише, више се не третира као руска".

У ранијим коментарима за "Фајненшел тајмс", високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да би Брисел требало да се обрачуна са трећим земаљама које прерађују руску нафту и продају производе блоку. "Ако дизел или бензин улази у Европу... из Индије и производи се од руске нафте, то је свакако заобилажење санкција и земље чланице ће морати да предузму мере", рекао је он.

Свађа, пише "Политико", је избила на ономе што је требало да буде оптимистичан самит пошто је Брисел био домаћин првог састанка новоствореног Савета за трговину и технологију ЕУ-Индија, осмишљеног да подстакне сарадњу између две највеће светске демократије. Самит ЕУ-Индија организован је у седмици када се одржава и самит Г7 у Јапану, где ће санкције Русији бити на врху дневног реда, наводи бриселски портал.

Индијски министар трговине Пијуш Гојал рекао је да однос ЕУ и Индије има потенцијал да буде "дефинишуће партнерство 21. века", а сличне поруке су се чуле и из Брисела.

Међутим, подаци са платформе за транспорт "Кплер", у које је "Политико" имао увид, показују да је јужноазијска нација постала један од највећих "профитера" енергетских санкција које је Запад увео Русији због сукоба у Украјини. Без западне конкуренције, Индија је уштедела око 89 долара по тони сирове нафте, наводи се у анализи једне банке коју контролише држава.

Као резултат тога, од почетка сукоба у Украјини, индијски увоз руске сирове нафте порастао је са око милион барела месечно на више од 63 милиона барела само у априлу.

Истовремено, њен уносан извоз рафинисаних нафтних производа у ЕУ је нагло скочио, што је изазвало забринутост да једноставно продаје прерађене руске залихе.

Европски увоз дизела из Индије је прошлог месеца порастао скоро десет пута у односу на исто време прошле године, при чему су земље чланице куповале преко пет милиона барела, док је проток млазног горива ка континенту порастао за више од 250 одсто на укупно 2,49 милиона барела.

У фебруару је ЕУ увела забрану руских рафинисаних нафтних деривата, надовезујући се на ембарго на нафту уведен прошле године. Међутим, показало се да је теже сузбити гориво од руске нафте коју производе рафинерије у трећим земљама.

"Имамо довољно доказа да неке међународне компаније купују рафинеријске производе направљене од руске нафте и продају их Европи", рекао је "Политику" Олег Устенко, економски саветник украјинског председника Владимира Зеленског. "То је потпуно легално, али потпуно неморално. Само зато што је то дозвољено не значи да не морамо ништа да радимо у вези с тим."

Индијски премијер Нарендра Моди доследно се опире притисцима Запада да уведе санкције Русији или смањи блиске економске везе са Москвом. "Индија је на страни мира и остаће чврсто тамо", рекао је он и поручио да његова земља није у обавези да учествује у сукобу, односно заузима стране.

Дискусија о санкцијама је посебно осетљива с обзиром на то да ЕУ тренутно преговара о свом 11. пакету санкција против Русије, који се фокусира на борбу против заобилажења постојећих економских ограничења. Брисел такође разматра да казни треће земље ако се утврди да крше његова правила. Иако Индија није главна у тој дискусији, то би могло да отвори врата за будуће мере против Њу Делхија, наводи "Политико".

image