Свет

"Шпигл" о саботажи Северног тока: Трагови операције воде у Украјину

Иако Берлин за сада није сигуран да ли су у нападима учествовали украјински специјалци или група људи који нису повезани са званичним властима, истражитељи су сигурни да је за напад на гасоводе коришћена јахта "Андромеда", која је нападачима послужила за превоз експлозивне супстанце октоген, пише немачки лист
"Шпигл" о саботажи Северног тока: Трагови операције воде у Украјинуwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard

Немачки истражитељи који учествују у истрази саботаже гасовода Северног тока 1 и 2 откривају све више доказа да је у диверзији учествовала украјинска страна, пише немачки "Шпигл", позивајући се на неименоване изворе.

Иако Берлин за сада није сигуран да ли су у нападима учествовали украјински специјалци или група људи који нису повезани са званичним властима, истражитељи су сигурни да је за напад на гасоводе коришћена јахта "Андромеда", која је нападачима послужила за превоз експлозивне супстанце октоген, иначе, врло погодне за извођење напада под водом, наведено је у тексту.

Трагови електронског писма у којем се спомиње "Андромеда" и говори о изнајмљивању јахте упућују на Украјину констатује "Шпигл", позивајући се на представника групе истражитеља коју предводи државни тужилац Петер Франк.

"Октоген је много лакши од ТНТ-а и могао је да се транспортује на релативно мањем чамцу. На дно Балтичког мора могли су да га доставе искусни војни рониоци. Теза која се често износи да су нападачи могли да испоруче експлозив на место диверзије само на већем пловилу или на мањој подморници због његове тежине – више није актуелна", пише немачки лист.

"Шпигл" наводи да је у целу причу умешана и фирма која је регистрована у Пољској, која је званично резервисала јахту, а која је у власништву Украјинаца. Немачки истражитељи тврде да поседују копију докумената који су се користили при резервацији јахте, а они даље воде на налог на друштвеним мрежама који је повезан са Украјином. 

Документи истраге показују и да је Берлин од партнерских земаља добио велики број информација које указују да је у диверзији учествовала украјинска група.

На овакав сценарио још раније, пре напада на гасовод, упозоравала је америчка служба, али немачке власти нису веровале да је тако нешто могуће, открили су извори "Шпигла".

image