Свет

Договор без славља: Бајден и Макарти суспендовали горњу границу дуга

Договор је постигнут након деведесетоминутног телефонског разговора Бајдена и председавајућег Представничког дома Конгреса Кевина Мекартија
Договор без славља: Бајден и Макарти суспендовали горњу границу дуга© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Амерички председник Џо Бајден и лидер републиканаца у Конгресу Кевин Макарти постигли су провизорни договор о суспендовању горње границе дуга савезне владе од 31,4 билиона долара, чиме је окончан вишемесечни застој.

Договорено је да горња граница јавног дуга не сме бити већа од 31,4 билиона долара за трошкове који се не односи на систем националне одбране, што је приближно исти износ који важи и за текућу буџетску годину, преноси Ројтерс.

Међутим, договор је најављен без икаквог славља, у терминима који су одражавали горак тенор преговора и тежак пут који мора да прође кроз Конгрес пре него што Сједињеним Државама понестане новца за плаћање дугова почетком јуна.

"Управо сам мало пре разговарао са председником. Након што је губио време и месецима одбијао да преговара, дошли смо до начелног договора који је достојан америчког народа", написао је Макарти на Твитеру.

Бајден је у изјави назвао споразум "важним кораком напред".

"Споразум представља компромис, што значи да не добијају сви оно што желе. То је одговорност власти", рекао је Бајден.

Према његовим речима, споразум је добра вест за амерички народ јер спречава катастрофалан развој догађаја који је могао утицати на економску рецесију, угрозити пензионе фондове и допринети гашењу милиона радних места.

"Током наредног дана наши преговарачки тимови финализираће текст закона и споразум ће ићи пред Представнички дом и Сенат. Позивам оба дома да што пре потврде споразум", истакао је Бајден.

Договор је постигнут након деведесетоминутног телефонског разговора Бајдена и председавајућег Представничког дома Конгреса Кевина Мекартија.

image