Свет

Бајден покушава да угаси пожар: Померио рок за договор о јавном дугу

Многи Американци, али и свет са забринутошћу посматрају преговоре чији неуспех би могао да баци америчку економију у хаос и наруши поверење у глобално вођство САД
Бајден покушава да угаси пожар: Померио рок за договор о јавном дугу© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је договор о решавању кризе око горње границе јавног по свему судећи "веома близу", иако је рок за потенцијално катастрофалан крајњи рок померен са 1. на 5. јун.

Померање крајњег рока за решавање несугласица око проблема јавног дуга између републиканаца у Конгресу и Беле куће представљено је у писму министарке финансија Џенет Јелен, што ће тешке преговоре између две стране продужити и на ову недељу, преноси АП.

Многи Американци, али и свет са забринутошћу посматрају преговоре чији неуспех би могао да баци америчку економију у хаос и наруши поверење у глобално вођство САД.

Ипак, Бајден је био оптимистичан рекавши да је решење "врло је близу" и изразио наду да ће до "вечерас знати да ли ц́емо моц́и да се договоримо".

Чинило се да су Бајден и председник Представничког дома, републиканац Кевин Макарти, ближе договору о смањењу буџета којим би се продужио лимит јавног дуга до 2025. године, после следећих председничких избора.

После несагласја у претходним рундама разговора иза затворених врата, чинило се да су се две стране у петак приближиле компромису.