Свет

Блинкен: Преиспитаћемо односе са Саудијском Арабијом

Због одлуке о смањењу производње нафте која "не одражава интересе САД", односи ће бити "преиспитани", каже амерички државни секретар
Блинкен: Преиспитаћемо односе са Саудијском Арабијомwww.globallookpress.com © © S. Barros

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће Сједињене Америчке Државе преиспитати односе са Саудијском Арабијом због одлуке да подржи Русију и смањи производњу нафте следећег месеца. Бела кућа тврди да се овим потезом пружа подршка Русији у сукобу са Украјином.  

Саудијски лидери су раније овог месеца имали кључну улогу у одлуци картела произвођача нафте ОПЕК+ да се производња сирове нафте смањи за два милиона барела дневно, што би могло да подигне цене и помогне Русији, што је  супротно америчким интересима. 

Блинкен је истакао да САД и даље оцењују као "погрешну" одлуку коју је раније саопштио ОПЕК+, група од 23 земље проивођача нафте која укључује и Русију.

"Нисмо се стидели да јасно кажемо у којој мери то сматрамо погрешном одлуком која ни на који начин није у нашем интересу", рекао је он у интервјуу за "Блумберг" и додао да ће односи САД и Саудијске Арабије бити преиспитани "веома промишљено и уз консултације са члановима Конгреса, како је рекао председник, да би се осигурало да тај однос боље одражава наше интересе."

Саудијски званичници тврде да ОПЕК+ доноси одлуке на основу економске анализе тржишта нафте, а не на основу политичких циљева, нити се њихова нафтна политика усаглашава са политиком Русије, пише "Њујорк тајмс".

Блинкен је навео и да је америчка влада била свесна да је Саудијска Арабија неколико пута помогла Украјини након најаве ОПЕК+, укључујући подршку недавној резолуцији Уједињених нација којом се осуђује руска анексија четири украјинске области, као и најаву Ријада да планира додатних 400 милиона долара хуманитарне помоћи Украјини.

"Ово не надомешћује одлуке које је донео ОПЕК+ о смањењу производње нафте, али ми то узимамо у обзир", рекао је Блинкен. 

САД и њихови савезници увели су свеобухватне економске санкције Русији откако је започела специјалну војну операцију у Украјини, али је Русија је наставила да зарађује од извоза нафте, због високих цена на светском тржишту. Саопштење ОПЕК+још није довело до скока цена нафте, али амерички званичници прате шта ће се догодити када одлука ступи на снагу у новембру.

image
VV inauguration
banner