Свет

Анкара под притиском: Одолевамо, не уводимо санкције Русији

Западне земље захтевају да уведемо санкције Москви и питају због чега сарађујемо с њом, каже портпарол председника Турске Ибрахим Калин
Анкара под притиском: Одолевамо, не уводимо санкције РусијиGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Западне земље скоро годину и по дана врше притисак на Турску, захтевајући да уведе санкције Русији, изјавио је данас портпарол председника Турске Ибрахим Калин у интервјуу за телевизију "Хабер".

"Већ више од годину и по дана западне земље врше на нас невиђени притисак, долазе и захтевају да уведемо санкције, питају због чега сарађујемо с Русијом и тако даље. Али ми никога нисмо послушали, одржали смо церемонију испоруке прве количине горива у нуклеарну електрану 'Акују'", казао је Калин.

Он је раније истакао да би санкције Русији највећу штету донеле Анкари.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу у априлу је изјавио да се Анкара неће прикључивати једностраним санкцијама против Русије, али да не дозвољава да се оне заобилазе.

"Не треба да пружамо отпор, Турска, као суверена држава, сама доноси одлуке. Не придружујемо се никаквим једностраним санкцијама, подржавамо само оне које су уведене уз подршку УН. Дакле, не ради се само о Русији, не подржавамо санкције уведене Ирану или било којој другој земљи", рекао је турски министар спољних послова.

image