Свет

Баварски суд на страни десничара: Обавештајцима забрањено да шпијунирају "Алтернативу за Немачку"

Конзервативна, опозициона партија "Алтернатива за Немачку" на мети је безбедносних служби као "потенцијална претња" демократији
Баварски суд на страни десничара: Обавештајцима забрањено да шпијунирају "Алтернативу за Немачку"www.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

У бројним немачким државама, главна конзервативна опозициона партија у земљи, "Алтернатива за Немачку" (АфД), већ је наведена као "потенцијална претња" демократији и надгледају је безбедносне службе. Међутим, у Баварској је партија управо однела бар делимичну победу против сличних покушаја надзора.

Управни суд у Минхену блокирао је Баварску канцеларију за заштиту устава (БфВ), главну немачку обавештајну службу, да надгледа баварски државни огранак странке АфД. У другим државама попут Тирингије, БфВ може да чита све мејлове и прати телефонске позиве свих чланова АфД без налога, али су минхенске судије блокирале ове методе у Баварској. Судије су утврдиле да таква операција "озбиљно омета активности странке уз ризик од тајног шпијунирања".

Поред тога, БфВ-у је забрањено да даје јавне изјаве у којима се тврди да АфД угрожава демократију или немачки Устав.

"Постоји опасност од нарушавања једнаких шанси странке, посебно у вези са будућом изборном кампањом за савезну државу“, пресудио је суд. Међутим, странка мора да прихватити "барем да буде посматрана из јавно доступних извора".

Тренутно постоји притисак да се цео АфД наведе као претња демократији на савезном нивоу, чиме би се у суштини цела страначка структура ставила под надзор. Поред тога, политичари из широког спектра партија, укључујући Социјалдемократе (СПД), Зелене, левицу и Хришћанско-демократску унију (ЦДУ), залажу се за потпуну забрану свог изборног ривала у време када је, према према анкетама, АфД је експлодирао у популарности,

Минхенски суд је донео само привремену пресуду, а поступак је још увек у току. Судије су навеле да желе "да изврше сопствену процену достављеног материјала", који се састоји од неколико хиљада страница.

АфД је изразио подршку тој одлуци.

БфВ је прошле недеље изгубио сличан случај у Хесену, а суд у Висбадену је наредио БфВ-у да обустави истраге о АфД-у.

И у Баварској и у Хесену избори ће бити одржани следеће године, што је изазвало страхове међу левицом да би АфД могао да оствари велики успех. У Баварској, подршка АфД је порасла са 10 на 12 одсто, према последњим анкетама.

image
VV inauguration
banner