Свет

ЕУ одбила да критикује Кину у документу о заједничкој трговинској стратегији са САД

Европске државе нису спремне да прихвате захтеве америчких јастребова
ЕУ одбила да критикује Кину у документу о заједничкој трговинској стратегији са САДwww.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum via www.imago

Европска унија је из документа, који дефинише заједничку трговинску стратегију са САД, избацила експлицитне референце на Кину као "нетржишну економију".

У преговорима, који су показали да чланице ЕУ оклевају да жешће приступе Кини, европски блок се сложио само око разводњеног текста заједничких закључака са састанка Савета за трговину и технологију ЕУ-САД у Шведској, тврде анонимни извори, преноси "Блумберг". Овај документ још чека на одобрење САД.

Неколико референци на Кину уклоњено је након што су се бројне чланице ЕУ успротивиле претходним нацртима. Најновија верзија, у коју је "Блумберг" имао увид, ублажава раније формулације у овом документу.

Шта хоће земље чланице ЕУ

У вероватно финалној верзији текста истиче се да, иако земље ЕУ прихватају идеју "смањивања ризика", коју је овог пролећа изнела председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, државе чланице нису спремне да прихвате линију америчких јастребова. Зато су се на интерним састанцима земље попут Француске и Италије супротставиле се идеји да циљају кинеску економску праксу, тврде извори "Блумберга".

Ранији нацрти прозивали су, наиме, Кину због "антиконкурентске и штетне нетржишне политике и праксе", посебно у области напредних полупроводника. У овом нацрту, Кина се не помиње конкретно.

САД су раније намеравале и и да критикују Кину и Русију због примене мера "економске принуде", али, иако се у најновијој верзији документа наводи овај "проблем", избегава се свако конкретно помињање Кине и Русије.

Неке чланице ЕУ  у старту су биле узнемирене зато што су формулације о контроли инвестиција отишле корак даље од онога што је договорено на самиту Групе седам (Г7). САД тај споразум виде као прихватљиву основу, док је за већину у ЕУ то плафон. Међутим, коначни текст ипак је у складу са формулацијом Г7.

Првобитно, САД и ЕУ су саопштиле да имају "интерес да спрече подстицање технолошког напретка за који се процењује да је кључан за унапређење војних и обавештајних способности актера, који би могли да те способности користе да поткопају међународни мир и безбедност, и то капиталом, стручношћу или знањем наших компанија."

Вашингтон на трговинском састанку, који се одржава у уторак и среду у Шведској, представљају државни секретар Ентони Блинкен, секретарка за трговину Џина Рејмондо и трговинска представница Кетрин Тај. ЕУ на овом самиту представљају потпредседници комисија Маргарет Вестагер и Валдис Домбровскис, као и комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.

Ово је четврти део трговинских и технолошких састанака делегација САД и ЕУ, који укључују разговоре о телекомуникационој инфраструктури, субвенцијама за полупроводнике и о електричним аутомобилима.

Тензије су настале на претходним састанцима, након што је избио спор због америчког споразума о подморницама и због америчких субвенција за подстицање инвестиција у чисту технологију, али је дебата овог пута очигледно била усредсређена на Кину.

image