Свет

Договор о горњој граници америчког дуга прошао први тест у Конгресу

Након што је законодавни одбор Представничког дома подржао предлог, о њему ће гласати и доњи дом америчког Конгреса
Договор о горњој граници америчког дуга прошао први тест  у Конгресуwww.globallookpress.com © Ting Shen - Pool via CNP

Договор две партије о повећању горње границе америчког дуга од 31,4 билиона долара прошао је свој први текст, а законодавни одбор Представничког дома подржао је предлог о привременом укидању лимита да ког САД могу да се задужују.

О томе ће се данас гласати и у доњем дому америчког Конгреса.

Предлог закона подржало је седам чланова одбора у коме већину имају републиканци, док их је шест било против.

Припадници десног крила Републиканске странке претходно су саопштили да се противе двостраначком предлогу о подизању границе задуживања са тренутних 31,4 билиона долара, и то у најгорем могућем тренутку- када истиче рок после којег би влада САД могла да остане без новца за измирење обавеза.

Како републиканци имају тесну већину у Представничком дому од 222 према 213, могуће је да ће бити још чланова те странке који ће гласати против закона, па ће бити потребна помоћ демократа да се он изгласа и преда Сенату на одлучивање.

Ова мера мора да буде усвојена у Конгресу до 5. јуна, јер би у супротном Министарство финансија могло да остане без средстава за плаћање својих дугова по први пут у историји САД, што би даље могло да изазове економске проблеме како у САД, тако и у свету. , наводи Ројтерс.

Председник САД Џо Бајден из редова демократа и председавајући Представничког дома Кевин Макарти из редова републиканаца предвиђају, међутим,  да ће обезбедити довољно гласова за предлог закона.

"За" и "против"

Представница Стефани Бис из Републиканске странке уверена је да ће гласање протећи у реду. "То су били истински преговори и одраз наше подељене владе", рекла је она новинарима.

Републиканска представница Ненси Мејс изјавила је да ће се успротивити овом закону:

"Гласаћу против тог дебакла о плафону дуга, јер игре у Вашингтону нису вредне судбине наше деце и унука", написала је Мејсова на Твитеру.

Гласање у Сенату би се могло продужити до викенда уколико посланици покушају да успоре његово усвајање. Републиканац Мајк Ли рекао је да ће покушати да то уради, а други републиканци су изразили забринутост због неких аспеката споразума.

Шта доноси суспензија ограничења америчког дуга

Предлог закона суспендовао би ограничење америчког дуга до 1. јануара 2025, омогућавајући Бајдену да остави по страни ово политички веома ризично питање до председничких избора у новембру 2024. године.

Договор би ограничио део државне потрошње у наредне две године, убрзао процес издавања дозвола за енергетске пројекте, вратио неискоришћена средства за ковид 19 и увео ограничења за програме помоћи у храни за сиромашне Американце.

Иначе, овај договор Бајдену оставља одрешене руке за његове инфраструктурне пројекте, као и за законе о "зеленој енергији".

Републиканци тврде да су оштри резови у потрошњи неопходни како би се обуздао раст националног дуга, који је сада готово једнак годишњем производу америчке привреде.

Предвиђа се да ће отплате камата за национални дуг убудуће трошити све већи део средстава из буџета. Договор не обуздава ову врсту трошкова.

Већина уштеда би се остварила ограничавањем потрошње за домаће програме, као што су становање, контрола граница, научна истраживања и други облици дискреционе потрошње.

Стање у односу на горњу границу дуга навело је агенције за рејтинг да упозоре како би могле да смање рејтинг америчког дуга.

image