Свет

Столтенберг: Шаљемо додатних 700 војника на КиМ

Генерални секреатар НАТО позвао Београд и Приштину да предузму мере како би спречиле даљу ескалацију ситуације
Столтенберг: Шаљемо додатних 700 војника на КиМGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас у Ослу да ће Алијанса послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности.

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са норвешким премијером Јонасом Гаром Стореом објаснио да ће Кфор "предузети неопходне кораке да нормализује и обезбеди безбедност", преноси Танјуг.

Генерални секретар НАТО позвао је Београд и Приштину да предузму мере како би спречиле даљу ескалацију ситуације.

"И Приштина и Београд морају предузети конкретне кораке за деескалацију ситуације, уздржати се од даљег неодговорног понашања и ангажовати се у дијалогу, уз подршку ЕУ, који је једини пут ка трајном миру", навео је он.

Истакао је да су "овакви напади неприхватљиви и морају престати".

"Кфор, снаге НАТО-а, ће предузети све неопходне радње за одржавање безбедног окружења за све грађане Косова и наставиће да делује непристрасно, у складу са нашим мандатом Уједињених нација", поручио је Столтенберг.

Јуче је у Звечану дошло до сукоба између припадника Кфора, Косовске полиције и грађана, а повређено је више од 50 Срба и око 25 припадника КФОР-а.

Косовска полиција насилно је у петак упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спрече да уђе у општинске просторије.

Повређено је више Срба, а Косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Градоначелници четири општине на северу КиМ - Северне Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића - изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због кршења Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица полиције тзв. Косова на север покрајине и сталних противправних хапшења Срба.

image