Свет

Бити истраживачки новинар на Западу: Петочасовно полицијско испитивање на аеродрому

Кита Кларенберга, који је, између осталог, писао о томе како је ЦИА врбовала двојицу терориста који су учествовали у нападу на Куле близнакиње 11. септембра, британска полиција испитивала је на лондонском аеродрому више од пет сати, позивајући се на закон о борби против тероризма
Бити истраживачки новинар на Западу: Петочасовно полицијско испитивање на аеродромуGetty © Richard Heathcote / Staff

Британска антитерористичка полиција привела је новинара Кита Кларенберга по доласку у Лондон на аеродрому Лутон и подвргла га вишесатном испитивању о његовим политичким ставовима и извештавању за "Грејзон", пише овај портал.

Кларенберга је по доласку у Велику Британију, где је намеравао да посети породицу, 17. маја на лондонском аеродрому сачекало шест инспектора у цивилу, који су одмах га одвели у посебну просторију на аеродрому и тамо испитивали више од шест сати. Како се наводи у тексту, интересовало их је све од тога шта мисли о тренутном британском руководству, преко тога зашто живи у Београду, до његових ставова о сукобу у Украјини.

Инспекторе задужене за борбу против тероризма који су га испитивали нарочито је занимало да ли "Грејзон" има некакав посебан договор са руском Федералном службом безбедности (ФСБ) да објављује хаковане материјале.

Током испитивања, полиција је одузела Кларенбергу све електронске уређаје које је имао код себе, као и СД картице, претећи му да ће га ухапсити ако се не буде повиновао њиховим наређењима и одговарао на питања, наводи "Грејзон".

У тексту који је написао уредник и оснивач овог медија, Макс Блументал, оцењује се да је овакав полицијски поступак према Кларенбергу вид "освете Лондона" за новинареве извештаје у којима је разоткривао велике афере британских и америчких обавештајних служби. Подсећа се да је прошлог октобра, Кларенбергов извештај о британским плановима да дигну у ваздух мост у Керчу који повезује Крим и Русију доспео на насловне стране бројних светских медија, као и да је у априлу ове године писао о томе како је ЦИА врбовала двојицу отмичара авиона који су учествовали у терористичком нападу на Куле близнакиње у Њујорку 11. септембра.

Издвојен је и његов текст о разоткривању британског новинара Пола Мејсона и његових веза са британским безбедносним службама у циљу уништавања "Грејзона" и других медија, професора и активиста који су критични према улози НАТО-а у Украјини. 

"Кларенбергови извештаји не садрже нетачности нити ништа што би била дезинформација, због чега су људи попут Мејсона повезани са службама, фрустрирани њиме", наводи "Грејзон" у тексту у којем се истиче да не постоји никакав доказ да су руски хакери били Кларенбергов извор.

У тексту се описује да је новинар путовао из Београда, где живи, у посету породици и пријатељима и да је одмах по слетању, одведен у собу за испитивање на Лутону.

Сам Кларенберг рекао је да је инспекторе занимао његов новинарски рад, нарочито у "Грејзону", политички ставови, али и бизарности попут тога колико плаћа кирију у Београду и да ли су у то укључени трошкови електричне енергије. Кларенбергу су, уз електронске уређаје и меоморијске картице, одузете и све картице из банака за које, као и за електронске уређаје и картице, каже да не зна шта су урадили с њима и због чега су им биле потребне.

Полиција је Кларенбергу узела отиске, више пута је фотографисан, узет му је ДНК. Речено му је да ће његови отисци бити обрисани из базе, осим ако се не нађу негде у Авганистану. Недељу дана после испитивања, полиција је вратила Кларенбергу његов лаптоп са лепљивом траком прелепљеном преко камере, као и две меморијске картице, док су трећу, на којој је углавном била музика, задржали јер би могла бити "од користи у даљој истрази", испричао је новинар.

Коментаришући вишечасовно полицијско испитивање Кита Кларенберга, новинар Небојша Малић каже за РТ Балкан да је склон да се сложи са тезом "Грејзона", да Кларенбергово привођење није било везано за било какво кршење закона, већ за чињеницу да је његово истраживачко новинарство разоткрило непочинства британске државе, односно њеног медијско-безбедносног апарата.

"Ако ме памћење служи, управо је због његовог извештавања пропала 'Иницијатива за интегритет' пре неколико година. То је био прилично болан ударац напорима британских шпијуна да се петљају у политику широм света. И без Кларенбергових извештаја је дуго било јасно да се Енглези баве прљавим пословима, од 'бившег' шпијуна Кристофера Стила и његовог лажног досијеа против Доналда Трампа, преко хапшења и тамничења Џулијана Асанжа, до улоге Бориса Џонсона у тренутном сукобу у Украјини", навео је Малић.

Он додаје да није изненађен ни овим поступком, јер, како истиче, енглеско понашање већ дуже времена доказује да су њихове такозване вредности и за њих мртво слово на папиру. 

"Мени ово личи на типичан покушај застрашивања, како Кларенберга лично тако и осталих истраживачких новинара, како би убудуће 'пазили шта раде' и држали се даље од тајни његовог величанства. Међутим, мислим да је изазвало контраефекат јер је посредно потврдило да је Кларенберг био у праву", закључује Малић.

image