Србија и Балкан

"Аљбине, гори ти кућа": Курти не чује упозорења из Америке

Џефри Ховенијер је оценио да је ситуација хитна и да САД неће имати стрпљења за Приштину
"Аљбине, гори ти кућа": Курти не чује упозорења из Америкеwww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да "кућа премијера такозваног Косова Аљбина Куртија гори и да је неопходно уложити напор како би ватра била угашена", пише "Репортери".

Ховенијер је јуче, у току састанка са Куртијем и новинарима, оценио да је ситуација хитна и да САД неће имати стрпљења када су у питању очекивања од косовске владе.

"Неопходно је хитно деловати на смиривању ситуације у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану", поручио је, између осталог, амерички амбасадор.

"САД мисле да је ово изузетно хитна ситуација, то је као када би вам се запалила кућа - морате да угасите ватру. С обзиром на наша очекивања од Владе, сада мора да се ради на деескалацији ситуације на северу. Да будем јасан, од косовске владе тражимо две ствари како би се ситуација смирила", истиче Ховенијер.

Јуче је уведена забрана посете званичницима тзв. Косова Америци, а Ховенијер је нагласио да би "био изненађен" уколико би косовски функционери имали било какву билатералну посету САД на високом нивоу, или обрнуто.

Међутим, чини се да Курти није озбиљно схватио поруке из Америке. Он је, упркос немирима на северу, пошао пут Братиславе где учествује на Форуму "Глобсец 2023", иако је из Приштине јуче речено да није сигурно да ли ће он присуствовати том догађају.

"Било је у плану да Курти иде у Братиславу, али је учешће одложено због дешавања у земљи. Још увек није донета дефинитвна одлука да ли ће учествовати или не", рекао је портпарол Владе тзв. Косова Пепарим Криезиу за "Репортери". Он је касније казао да ће Курти у Братислави провести један дан, а да ће се до краја истог вратити у Приштину.

Курти разговоре о дешавањима на северу КиМ није могао да избегне ни у Словачкој, а тамо се сусрео са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком. Курти је том приликом изнео тврдњу да би "било разумевања да је протест Срба на северу био миран".

Међутим, и председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи јутрос је отпутовала у Кишињев у Молдавији, на самит Европске политичке заједнице (ЕПЦ).

Подсетимо, амерички амбасадор у Приштини јуче је саопштио је да је отказивање учешћа такозваног Косова у вежби "Дифендер Јуроп 2023", прва последица за Владу Косова, која је одбацила позиве Вашингтона да не заоштрава ситуацију на северу.

За Косово су ове вежбе завршене, додао је Ховенијер.

"Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са земљама које не признају Косово, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је дошло до овога, али морам да будем искрен, ситуација је таква. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу", истиче амбасадор.

САД су критиковале Владу Косова, рекавши да су 26. маја нови албански градоначелници у северним општинама насилно ушли у зграде општина на северу, а Ховенијер је напоменуо да Америка размишља и о другим одлукама које ће донети у том правцу.

image