Свет

Чешка бесна на Орбана: Мађарску нико не тера да буде део Европске уније

Виктор Орбан на мети критика из Чешке
Чешка бесна на Орбана: Мађарску нико не тера да буде део Европске унијеGetty © Janos Kummer/Getty Images

Чешки министар спољних послова Јан Липавски критиковао је поређење европских интеграција са плановима Адолфа Хитлера које је изнео премијер Мађарске Виктор Орбан.

Липавски је навео да Мађарску "нико не тера" да буде део европске заједнице, а критикама се придружила и комесарка ЕУ, Чехиња Вера Јоурова, која тврди да "Мађари избегавају да се сликају са њом у Бриселу како не би били суочени са прогоном код куће", преноси "Еурактив".

"Византинци, Карло Велики, Бизмарк, Наполеон и Хитлер – сви су они, иако под капом различитих принципа, сањали о европском јединству", казао је мађарски премијер прошле недеље. 

Липавски је поручио да "нико не тера Мађаре да буду део ове заједнице ако се у њој осећају тако непријатно".

Јоурова је оценила да се сваком таквом изјавом урушава репутација Мађарске, а на питање модератора да ли још увек сматра да је Мађарска демократска земља, одговорила је да "веома дуго сумња у то".

Нагласила је да су, "упркос Орбановој реторици, неке мађарске дипломате и даље отворене за евентуални компромис о питањима која захтевају једногласје на нивоу ЕУ" као што је, на пример, питање санкција.

image