Свет

САД не могу да пронађу савезнике за интервенцију на Хаитију

Американци желе да пошаљу међународне снаге на карипско оство, али не и да сами учествују у томе
САД не могу да пронађу савезнике за интервенцију на Хаитијуwww.globallookpress.com © David de la Paz

Сједињене Америчке Државе нису успеле да убеде ниједног од својих савезника да преузме вођство међународне војне интервенције на Хаитију, пренео је "Мајами Хералд". Администрација председника Џозефа Бајдена није спремна да пошаље трупе у ову карипску државу, мање од две недеље пре изузетно важних међуизбора за амерички Конгрес.

Званичници у Вашингтону, наводно, разматрају да одустану од предлога резолуције Савета безбедности УН којом се позива на слање мултинационалних "снага за брзо деловање" на Хаити, пошто ни једна држава до сада није пристала да пошаље трупе, тврде анонимни извори "Хералда". Француска, Канада и Бразил само су неке од земаља које су одбиле да пошаљу своје војне снаге на ово карипско острво.

Подршку слању међународних снага на Хаити дао је генерални секретар УН Антонио Гутереш, који је позвао међународну зајендицу да у сарадњи са хаићанским властима успостави "снаге за брзо деловање" како би се савладале наоружане банде и успоставила контрола над најважнијим лукама и путевима.

Амерички план је био да убеди друге земље да пошаљу своје трупе на Хаити, које би они обучавали и помогли слањем неопходне опреме. Амерички савезници нису задовољни чињеницом да Вашингтон није спреман да пошаље сопствене трупе, пише амерички лист, а неке државе чланице Савета безбедности УН тражиле су да се направи детаљан план акције пре него што се о резолуцији буде гласало.

Најмање две чланице овог тела, Русија и Кина, изразиле су забринутост због предложене интервенције.

"Мешање у политичке процесе на Хаитију, довођење ове државе под контролу познатих регионалних играча, који сматрају амерички континент својим двориштем, је неприхватљиво", изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Подољак прошле недеље.

Група наоружаних банди, позната и као Г9, блокирала је главни терминал за увоз нафте на Хаитију пуних седам недеља, што је довело до несташица горива и хране. Лидер ове групе Џими Шеризије, познатији као "Роштиљ", критиковао је ранију одлуку владе да укине субвенције на гориво за коју тврди да је "оштетила народ на Хаитију". Криминалне банде на Хаитију ојачале су након убиства тамошњег председника Жовнела Моизеа у јулу прошле године.

Банде су последњих месеци преузеле контролу над деловима престонице Порт о Пренса и његове околине, а почетком октобра хуманитарна криза додатно је отежана избијањем епидемије колере.

Раније овог месеца, хаићански премијер Ариел Анри и осамнаест чланова његовог кабинета затражили су размештање страних трупа у својој држави како би се обуздале банде и поново успоставило несметано снабдевање храном, горивом и водом. Демонстранти су блокирали путеве, бесни због пораста цена горива, и траже Анријеву оставку.

Хаити, држава од око 11 милиона становника која се налази на карипском острву Хиспанола, најсиромашнија је земља у западној хемисфери.

image