Свет

Трамп: Шаљемо војску на нарко картеле ако победим на изборима

Доналд Трамп каже да мора да освоји председничку функцију наредне године, јер ће, у супротном, САД под администрацијом и Џозефа Бајдена и демократа "ићи у пакао"
Трамп: Шаљемо војску на нарко картеле ако победим на изборима© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да ће користити америчку војску у борби против "епидемије" зависности од опиоида у Америци (фентанилска криза) и нарко картела, уколико победи на изборима 2024. године.

Трамп је навео да његов план укључује увођење смртне казне за осуђене дилере дроге и трговце људима, увођење потпуног поморског ембарга на нарко картеле и слање америчке војске у борбу против картела.

Он је истакао да ће "захтевати пуну сарадњу суседних влада" на разбијању мрежа кријумчарења дрога у Јужној и Централној Америци.

Поред тога, казао је да ће наредити америчким федералним органима за спровођење закона да разбију банде и организоване уличне криминалне организације, које дрогу продају локалцима.

Трамп је критиковао актуелног председника Џозефа Бајдена зато што није обезбедио америчку границу са Мексиком, "чиме је омогућио несметан проток дроге".

Нагласио је да "мора да освоји председничку функцију наредне године", јер ће, у супротном, САД под Бајденовом администрацијом и демократама "ићи у пакао".

Америчка Агенција за борбу против наркотика прошле године је запленила више од 379 милиона доза фентанила, што је довољно да убије све становнике САД. Око 70.000 Американаца умре од предозирања опијатима сваке године, а та бројка је у порасту од почетка деведесетих година прошлог века.

image