Свет

Доњи дом Швајцарске забранио реизвоз домаћег у Украјину

На гласању Државног савета у четвртак, 98 посланика је одбило амандман који би на ограничен временски период омогућио реизвоз швајцарског оружја у Украјину, док га је 75 подржало
Доњи дом Швајцарске забранио реизвоз домаћег у Украјинуwww.globallookpress.com © Valentin Wolf/http://imagebroker.com/#/search/

Доњи дом швајцарског парламента гласао је против предложеног амандмана на Закон о ратном материјалу који би омогућио реизвоз швајцарског оружја у Украјину из трећих земаља.

Сједињене Америчке Државе и неке њихове европске савезнице су у више наврата критиковале Берн због одбијања да прихвати активнију улогу у наоружавању Кијева.

На гласању Државног савета у четвртак 98 посланика је одбило тзв. Lex Ukraine, док га је 75 подржало. Иницијатива коју је у јануару предложио Комитет за безбедносну политику Доњег дома сада је повучена пошто ју је одговарајућа комисија Горњег дома већ оборила.

Амандман је предвиђао привремени мораторијум на забрану реизвоза швајцарског оружја специфично када би оно било слато у Украјину, а трајао би до краја 2025. године.

Неколико посланика који су гласали против амандмана рекли за локалне медије да би тај потез поткопао традиционалну неутралност Швајцарске.

Државни савет је у марту заправо одобрио реизвоз швајцарског оружја у Украјину, уз један кључан услов, а то је да Савет безбедности УН прогласи руске акције у Украјини агресорским ратом којим се крши међународно право. Међутим, будући да Москва има право вета у СБ УН, тај сценарио није вероватан.

Такође, иако тзв. Lex Ukraine више није релевантан, изнето је неколико сличних предлога.

"Ноје цирихе цајтуг" је у марту известио да швајцарска влада испитује како је, упркос забранама, неколико оклопних возила швајцарске производње "игл" завршило у Украјини. Најмање два таква возила су фотографисана на различитим локацијама дуж линије фронта.

Према тадашњем писању циришког листа, власти у Берну су истраживале неименовану немачку компанију на чију се потенцијалну умешаност сумњало.

image