Свет

Ова држава има најбоље војне бродове на свету, а није Америка

Пентагон процењује да Кина у овом тренутку располаже са око 340 војних бродова, док их САД имају мање од 300
Ова држава има најбоље војне бродове на свету, а није Америкаwww.globallookpress.com © Joerg Waterstraat/SULUPRESS.DE

Амерички морнарички официри муку муче са једним горућим питањем - како одржати корак са све већом кинеском морнарицом.

Кинеска морнарица није само највећа на свету, већ се и њена бројна предност у односу на САД увећава. Чак је и секретар америчке морнарице недавно рекао да они нису у могућности да прате кинески развој.

О томе ће бити разговора на безбедносном самиту "Шангри Ла" у Сингапуру, преноси Си-Ен-Ен, иако је кинески министар одбране Ли Шангфу одбио да се састане са својим америчким колегом Лојдом Остином.

Амерички стручњаци који су говорили за ту мрежу тврде да би Американци тај проблем могли да реше уколико би продубили сарадњу са својим савезницима у Источној Азији, пре свега са Јужном Корејом и Јапаном.

Куповина бродова из ових држава, или производња бродова за америчку морнарицу у њиховим бродоградилиштима, могла би да буде један од начина на који САД могу да смање своје заостајање за Кинезима.

Њихови војни бродови су "дефинитивно упоредиви са кинеским", рекао је истраживач Центра за америчке студије у Аустралији Блејк Херцингер, док је некадашњи оперативни директор америчке пацифичке команде рекао Карл Шустер рекао да су "јапански дизајнери војних бродова међу најбољима на свету".

Зашто онда Сједињене Америчке Државе не купују бродове од својих савезника? Проблем је у америчком закону, наводи Си-Ен-Ен, пошто је америчкој војсци забрањено да купује стране војне бродове, чак и од савезника.

Шустер, Херцингер и многи други стручњаци сматрају да би тај закон требало променити.

Пентагон процењује да Кина у овом тренутку располаже са око 340 војних бродова, док их САД имају мање од 300. Кинеска флота би требало да престигне бројку од 400 бродова у наредне две године, док ће Американци до 350 бродова доћи тек 2045. године, наводи Си-Ен-Ен.

Али проблем за САД не представља само бројност, већ и квалитет кинеских бродова, од којих многи имају боље оружје од својих америчких парњака.

Кинески брод "Тајп 055", на пример, важи за најбољег разарача на свету. Кина их производи релативно брзо, те је од 2014. до данас у употребу ставила њих осам.

Поједини западни стручњаци, ипак, верују да "Тајп 055" има озбиљног такмаца у корејском броду "Сеџонг велики". Три брода тог типа представљају понос јужнокорејске флоте, наводи Си-Ен-Ен.

Коња за трку има и Јапан, пре свега у свом разарачу класе "Маја". Реч је о броду сличних спецификација као и "Сеџонг велики", који је такође доста јефтинији од својих америчких конкурената.

"Ако кинеска бродоградња показује изузетан капацитет за масовну производњу, Јапан предњачи у приступачном квалитету у обиму већем од већине поморских сила, без жртвовања времена пуштања у рад. Та равнотежа и искуство су права предност", рекао је професор на Кингс колеџу Алесио Паталано.

Проблем за потенцијалну куповину страних војних бродова могли би да буду представници америчке индустрије бродоградње, који не желе страну конкуренцију за своје производе.

Како наводи Си-Ен-Ен, та индустрија у Америци запошљава око 400.000 радника и доприноси америчком бруто друштвеном приходу са око 42 милијарде долара годишње.

image