Свет

Кина забринута због сазнања да САД користе "ајфоне" за прислушкивање

Државе би требало да буду много опрезније, рекли су у кинеском Министарству
Кина забринута због сазнања да САД користе "ајфоне" за прислушкивањеwww.globallookpress.com © Cfoto

Кинеско Министарство спољних послова изразило је бригу због недавних руских сазнања да су америчке обавештајне службе хаковале "ајфоне" страних дипломата у Русији, укључујући и оне из Кине.

У Министарству тврде да САД већ дуго користе савремене технологије како би прикупљали податке. "То значи да би државе требало да буду много опрезније", наводе они.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) објавила је у четвртак да су хиљаде телефона "ајфон" у Русији били "заражени" вирусом који америчким службама омогућава прислушкивање.

Међу погођенима налазе се и "страни бројеви телефона, као и СИМ картице које су регистроване у дипломатским представништвима и амбасадама унутар Русије, укључујући и државе чланице НАТО-а, земље из постсовјетског простора, Израел, Сирију и Кину".

Вирус је искористио рупу у оперативном систему коју је компанија "Епл" намерно направила, навео је ФСБ. Они су оптужили тог технолошког гиганта да "америчким обавештајним службама даје много могућности за прислушкивање људи, укључујући и њихове партнере у антируским активностима, као и сопствене грађане". 

image