Свет

Мајк Пенс се кандидовао за републиканску председничку номинацију

Пенса кандидатура доводи у сукоб са Доналдом Трампом, уз кога је некада верно стајао
Мајк Пенс се кандидовао за републиканску председничку номинацију© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Бивши потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс (63) поднео је декларацију о кандидатури америчкој Савезној изборној комисији и тако званично ушао у трку за републиканску председничку номинацију.

Он би требало да уђе у трку против свог бившег шефа Доналда Трампа најавним говором у савезној држави Ајови 7. јуна, изјавили су раније извори за Ројтерс.

Пенса кандидатура доводи у сукоб са Трампом, уз кога је некада верно стајао, али и одбио да га подржи када је бивши председник покушао да поништи резултате председничких избора 2020. године на којима је победио Џозеф Бајден.

Пенс, који је и бивши гувернер Индијане, све више се дистанцира од Трампа, па је тако рекао да је бивши председник "охрабрио изгреднике који су напали Капитол 6. јануара 2021. и тако њега и његову породицу довео у опасност", с обзиром да су се тада налазили у згради. 

Пенс се придружио растућој листи републиканских кандидата, међу којима су Доналд Трамп, сенатор Тим Скот и бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли. Извор је открио да и гувернер Северне Дакоте Даг Бургум планира да уђе у трку ове недеље.

Бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи званично ће се кандидовати сутра. Кристи је био саветник у кампањи Доналда Трампа у трци за Белу кућу 2016. године, али је последњих месеци постао ватрени критичар бившег председника.

Многи Трампови противници унутар Републиканске партије се плаше да би гласови против њега могли да се поделе и да би у том случају номинација странке била додељена бившем председнику, пренела је британска агенција.

image