Свет

Роберт Кенеди Млађи опет на Инстаграму: Компанија му одблокирала налог

Овај демократа најавио је да ће ући у изборну трку за председника Америке против Џозефа Бајдена, али да не може да води кампању на друштвеним мрежама, јер му је налог на Инстаграму укинут
Роберт Кенеди Млађи опет на Инстаграму: Компанија му одблокирала налогGetty © Scott Eisen

Лични налог Роберта Кенедија Млађег на друштвеној мрежи Инстаграм је одблокиран након што се овај демократа, који жели да уђе у страначку предизборну трку против Џозефа Бајдена, пожалио да му та платформа не дозвољава да отвори профил за кампању.

"Пошто је он сад активни кандидат за председника Сједињених Америчких Држава, вратили смо приступ Инстаграм налогу Роберта Кенедија Млађег", навео је портпарол компаније Мета Енди Стоун у саопштењу.

Кенеди је у четвртак на Твитеру написао да је "Мета" блокирала његову кампању јер не може да отвори налог на Инстаграму, те да добија аутоматску поруку да се тиме крше "смернице заједнице о интегритету налога и његовом аутентичном идентитету".

Навео је да је његов лични профил забрањен пре много година, а још није враћен у функцију.

"Ућуткати главног политичког кандидата је дубоко недемократски. Друштвени медији су савремени еквивалент градског форума. Како демократија може да функционише, ако приступ имају само неки кандидати", упитао је Кенеди Млађи.

Братанац некадашњег америчког председника Џона Кенедија ушао је у изборну трку у априлу и тренутно има подршку од 20 одсто демократа. Пре него што је ушао у политику радио је као правник за екологију и активиста, посебно по питању вакцинације деце.

Фејсбук је укинуо његов Инстаграм налог у фебруару 2021. године, убрзо након што је Бајден преузео функцију председника Америке. Разлог за укидање било је наводно узастопно објављивање оповргнутих тврдњи о вирусу корона или вакцинама.

Портпарол компаније "Мета" рекао је за Си-Ен-Ен да ја одлука била грешка и да је компанија "решила" проблем.

И Фејсбук и Инстаграм су забранили налоге Кенедијеве активистичке организације "Дечија здравствена одбрана" у августу 2022.

Часопис "Тајм" писао је да су платформе у Силицијумској долини употребљене за цензуру наводних дезинформација и одбијање било каквих тврдњи које критикују званичне наративе, што је била важна тактика "добро финансиране завере моћних људи" која је радила на томе да утиче на председничке изборе у Америци 2020. године.

Обим оваквих деловања постао је познат јавности у марту када је група независних новинара објавила интерне Твитер документе са циљем да разоткрију постојање цензуре. Документација је изашла на видело када је оснивач "Тесле" и "Спејс икса" Илон Маск купио Твитер прошле године.

Као одговор на притужбе Кенедија Млађег, Макс је понудио да му буде гост на платформи "Спејс лајв" која је привукла пажњу 60.000 корисника.

Маск је на тој платформи угостио гувернера Флориде Рона Десантиса који је том приликом најавио да ће се кандидовати међу републиканцима за председничку трку против Доналда Трампа.

image